Bezuinigingen Utrechtse Heuvelrug: bibliotheken dicht, Naafs uit ambtswoning

Written by on 10 april 2019

De gemeente Utrechtse Heuvelrug moet flink bezuinigen om niet nog dieper in de rode cijfers terecht te komen, en daarbij wordt ook burgemeester Frits Naafs niet gespaard. Zijn ambtswoning gaat naar alle waarschijnlijkheid onder de hamer. De raad wil dat er voor 5,6 miljoen euro wordt bezuinigd en dat de schuld wordt verlaagd. De verkoop van de ambtswoning is een van de bezuinigingsmaatregelen die het college voorstelt aan de gemeenteraad om de financiële tekorten van de gemeente weg te werken. De verkoop van het in Doorn gelegen pand moet de gemeente zo’n anderhalf miljoen euro opleveren, zo is de schatting. In 2014 wilde de gemeente het huis ook al verkopen maar dat ging toen niet door.

Bibliotheken en consultatiebureaus dicht
Andere ingrijpende maatregelen die het college voorstelt zijn sluitingen van bibliotheken in Maarn en Amerongen en van de consultatiebureaus in zowel Driebergen als Amerongen. Verder zal er minder geld gaan naar het onderhoud van wegen en onderwijshuisvesting en worden subsidies voor dorpsbudgetten verlaagd. Ook wordt gesneden in het budget voor cultuur.

Hondenbelasting omhoog
Het college wil de inkomsten verhogen door de honden-, toeristen- en forensenbelasting op te schroeven. Als de gemeente vervolgens toch nog wordt geconfronteerd met nieuwe tegenvallers, gaat de onroerendezaakbelasting omhoog met een stijging van 14,5 procent.

Enquête
De voorstellen worden deze week voor de eerste keer besproken in de gemeenteraad, waarna inwoners de gelegenheid krijgen zich erover uit te spreken, onder andere via een enquête. In mei neemt de raad een definitief besluit over de te nemen maatregelen.


Current track

Title

Artist

Background