Burgemeester Poppens zet Cothense molen in nieuw duurzaam licht

Geschreven door op 12 november 2018

Donderdagavond 8 november is de nieuwe duurzame LED-verlichting van Molen Oog in ’t Zeil in Cothen in gebruik gesteld. De officiële handeling werd verricht door burgemeester Tjapko Poppens van Wijk bij Duurstede en directeur-rentmeester Saskia van Dockum. De nieuwe verlichting markeert tevens het einde van een fikse opknapbeurt voor de stenen stellingmolen uit 1869.

Vorig jaar werd geconstateerd dat de conditie van de korenmolen slecht was. Zo moesten de liggers en de vloerdelen van de stelling vernieuwd worden, de molenvang opnieuw worden gesteld, en kreeg de kap van de molen nieuwe dakbedekking. De grote onderhoudsbeurt ging kort na de bouwvak van start en is nu afgerond.

De grote onderhoudsbeurt was ook het moment voor vrijwillig molenaar Joop Boekweit om in de lokale krant een sponsoroproep te doen voor nieuwe duurzame LED-verlichting. En met succes. Joop Boekweit: ‘Al snel bood Jacs. Koopman bv aan om de lampen te schenken. We hebben een aantal proefopstellingen gedaan en zijn tot een mooi resultaat gekomen. De molen wordt nu prachtig verlicht!’

Door het gebruik van ledverlichting neemt het energieverbruik aanzienlijk af. De oude halogeenlampen verbruikten 3 kW per uur, de nieuwe ledlampen 0,18 kW per uur. Een ander voordeel is dat ledlampen een langere levensduur hebben. De LED-verlichting zal elke avond branden, van schemertijd tot 23.00 uur ’s avonds.


Current track

Title

Artist

Background