Burgerhulpverlening bij hartstilstand actief in Zeist

Geschreven door op 6 februari 2019

Inwoners van Zeist kunnen opgeroepen worden om hulp te verlenen bij een hartstilstand. Stichting Hartslag Zeist, de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht en de gemeente Zeist hebben een overeenkomst ondertekend, waarmee de gemeente is aangesloten op HartslagNu. Dit is het alarmeringssysteem dat burgerhulpverlening bij een hartstilstand mogelijk maakt.

HartslagNu is onderdeel van Ambulancezorg Nederland. Als iemand een hartstilstand krijgt, kan de regionale meldkamer Ambulancezorg via een bericht op de mobiele telefoon een burgerreanimatienetwerk activeren. Deelnemers die zich hebben aangemeld en die binnen een straal van 750 meter van het slachtoffer bevinden, worden via hun mobiele telefoon gealarmeerd. Zij kunnen de reanimatie opstarten en blijven uitvoeren totdat professionele hulpverlening is gearriveerd. Hoe sneller er gestart wordt met reanimeren, liefst binnen 6 minuten, hoe groter de kans dat een slachtoffer het overleeft.

Een groep deskundige en betrokken inwoners zet zich in voor het ‘hartveiliger’ maken van de gemeente Zeist. Zij hebben daartoe de lokale stichting Hartslag Zeist opgericht. De stichting heeft als doel om in onze gemeente een dekkend netwerk van getrainde burgerhulpverleners en AED’s op te zetten en in stand te houden. Voorzitter Ton Buijing: “Voldoende opgeleide vrijwilligers en 24/7 toegankelijke AED’s zijn van groot belang om burgerhulpverlening goed uit te kunnen voeren. De overlevingskans na een hartstilstand wordt hierdoor fors vergroot. Helpt u mee? Dit kan door uw AED beschikbaar te stellen of u aan te melden als burgerhulpverlener.”


Current track

Title

Artist

Background