Gemeente Wijk bezorgd over financiële situatie

Geschreven door op 30 juni 2020

Wijk bij Duurstede maakt zich ernstig zorgen over de financiële situatie. De coronacrisis heeft grote maatschappelijke impact, economisch, sociaal en financieel. Daarnaast is er veel onzekerheid over de dalende inkomsten vanuit het Rijk.

Wethouder financiën Hans Marchal: ‘De coronacrisis raakt ons allemaal. Wij zien dat inwoners, ondernemers, verenigingen en scholen heel krachtig zijn in deze crisis. Zij nemen samen verantwoordelijkheid. Ook het college en de gemeenteraad hebben afgesproken om er met elkaar de schouders onder te zetten. Naast de kosten van de coronacrisis ontvangen we vanuit het Rijk al jaren steeds meer taken en minder geld. Dit kan zo niet langer!’

In twee brandbrieven vraagt de gemeente aandacht voor de penibele financiële situatie. In de brieven roept de gemeente het Rijk op om wat te doen aan de tekorten in het sociaal domein, de te lage bijdrage uit de algemene uitkering en de kosten voor de coronacrisis. Wijk bij Duurstede trekt hierin samen op met andere gemeenten in de Provincie Utrecht en met andere plattelandsgemeenten in Nederland. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet dat de financiële situatie van gemeenten niet meer houdbaar is. De VNG dringt daarom ook bij het Rijk aan op maatregelen om de financiële situatie van gemeenten blijvend te verbeteren.


Current track

Title

Artist

Background