Gemeente Wijk bij Duurstede en OKW stimuleren lokaal inkopen

Geschreven door op 12 maart 2018

De gemeente Wijk bij Duurstede, OndernemersKring Wijk (OKW) en Stichting Brede Kijk op Werk slaan de handen in een om het lokaal aankopen te stimuleren. De stichting stelt een lijst met bedrijven op, die als instrument kan dienen voor lokale of regionale aankopen. Hardy Smit, voorzitter OKW, Etske Muis, voorzitter stichting Brede Kijk op Werk en wethouder Economische Zaken Jeroen Brouwer tekenden hier een verklaring voor. ´De gemeente stelt nu geld beschikbaar waarmee de stichting aan de slag kan. De lijst met bedrijven kunnen we als gemeente gebruiken voor onze eventuele inkopen´, legt Brouwer uit.

Lokale aanbieders goed in beeld
Tot nog toe was het voor inkopende ambtenaren niet altijd inzichtelijk welke diensten en producten lokale bedrijven kunnen leveren. Stichting Brede Kijk op Werk ontwikkelde hier een systeem voor. ‘Deze inkooptool bevat een lijst met lokale bedrijven en de producten en diensten die zij leveren. Als de gemeente een product of dienst wil inkopen, kan zij op een eenvoudige manier zien of er lokaal goede aanbieders zijn. Op deze manier kunnen lokale aanbieders worden uitgenodigd mee te doen in het offertetraject en wordt de lokale economie gestimuleerd’, begint Smit.

De stichting zorgt dat de gegevens actueel en compleet zijn en dat dus alle ondernemingen uit de gemeente erin komen. ´Bedrijven worden gevraagd aan te geven wat hun kwaliteiten zijn, zodat inkopende ambtenaren offertes kunnen aanvragen. Wij doen als stichting hier de screening voor en bekijken de daadwerkelijke activiteiten van de bedrijven. Voor ondernemers zijn hier geen kosten aan verbonden´, legt Etske Muis als voorzitter van de stichting uit.

Ook in de regio
Het instrument gaat in de hele regio ingezet worden. De ondernemersverenigingen uit Zeist, Utrechtse Heuvelrug, De Bilt en Bunnik, Q4 verband, hebben toegezegd mee te werken. De Wijkse partijen lopen hier vast op vooruit. ´We hebben nu het lokale beleid waarin staat hoe we aanbesteden. Met dit instrument kunnen we bijvoorbeeld makkelijk lokale aannemers vinden voor een klus. Als we dan lokaal geen bedrijven vinden, kunnen we de regio in. Dan houden we de euro´s eerst lokaal en anders regionaal. Dat is goed voor de economie in de omgeving´, denkt Brouwer.

Smit hoopt met dit instrument ook inzicht te krijgen in de gemeentelijke aanbestedingen. ´Als we dan aan het einde van het jaar een lijst uitdraaien, kunnen we bekijken of en hoe het beleid loopt. Met dit gegeven kunnen we ook bedrijven stimuleren om lokaal in te kopen.´ Muis gaat met haar organisatie snel aan de slag; ´We willen kijken hoe en wat we in kunnen voeren. Er zijn voor ondernemers geen kosten aan verbonden. Maar het opzoeken en screenen is veel werk. We hebben nog wat stappen te zetten. Maar de wil is er´, besluit zij.

V.l.n.r.: Dieter de Vroome, Jeroen Brouwer, Etske Muis, Hardy Smit en Wilfred ten Heuvel.


Meer om te lezen

Current track
Title
Artist

Background