Hittegolf: records sneuvelen, de natuur zucht ..

Written by on 13 augustus 2020

De hittegolf van de afgelopen periode verpulvert alle records. De natuur zucht en bezwijkt soms zelfs onder de extreme temperaturen.

Nog nooit was het een week achtereen zo warm in De Bilt. Minimaal zeven dagen met temperaturen van 30 plus, met een gemiddelde van 33,1 graden Celsius. Het was de warmste week sinds er gemeten wordt, dat was in 1901. Ook de temperaturen in de nacht waren bijzonder hoog. Afgelopen nacht kwam de temperatuur niet lager uit dan zo’n 22 graden, ook een unicum voor de augustusmaand. Het kwik bleef drie nachten op rij boven de 20 graden steken. In de vorige eeuw noteerde De Bilt in totaal maar 2 tropennachten.

De hitte is af te lezen in de natuur. Sommige bomen laten nu al de blaadjes vallen, als ware het herfst. De bodem is kurkdroog, de bomen ‘verdrogen’ als het ware. Onze tuinen hebben ook een flinke tik gekregen, afhankelijk van de beplanting. Ondanks dat er, de waarschuwingen van het waterleidingbedrijf ten spijt, toch flink gesproeid werd hier en daar.

De kwaliteit van het water holt ook achteruit. We meldden al de vissterfte, als gevolg van het lage zuurstofgehalte in het water. De blauwalg tiert ook welig. Pas op voor deze bacterie, want zwemmen in een besmette omgeving kan je opbreken. Je kunt er misselijk van worden, tot braken toe. Daarom: check de kwaliteit van het zwemwater.


Current track

Title

Artist

Background