Korte metten met Japanse duizendknoop in Maarn

Geschreven door op 29 november 2019

Zanderij Maarn, ook bekend als Zandgat Maarn, is een voormalige zandafgraving en zandgat aan de Bergweg in Maarn, ten zuiden van de A12. In een deel van dit natuurgebied woekert de Japanse duizendknoop naar hartenlust. Theo Portegijs van Natuur & Ruimte maakt daar namens de provincie Utrecht korte metten mee.

Portegijs: “Bestrijding is hard nodig omdat deze exoot hier de biodiversiteit bedreigt. We raken door de duizendknoop veel inheemse natuur kwijt. Planten die hier horen krijgen door de Japanse duizendknoop geen kans om te groeien, hij laat andere planten niet toe, gunt ze geen daglicht.” De plant is heel sterk, weet Portegijs: “Het begint met 1 plantje, 50 jaar later staat er een veld mee vol.

Demonstratieproject

Portegijs voert namens de provincie en Het Utrechts Landschap een demonstratieproject uit in Maarn om de Duizendknoop te bestrijden. “Dit doen we met verschillende soorten werkzaamheden. We graven, met een graafmachine en handmatig. Ook gebruiken we heet water om de plant uit te roeien. We halen de wortelstokken weg.” Portegijs houdt het gebied voor vijf jaar in de gaten. “Dat is nodig omdat de duizendknoop snel weer terugkomt en wij de plant dan gelijk weghalen.”

Portegijs vervolgt: “De methoden van verwijdering zijn niet nieuw, maar de innovatie zit in de combinatie van methoden inclusief de nazorg, waardoor we willen laten zien dat je deze planten na een aantal jaar echt weg kunt krijgen.Wij geven 10 jaar garantie op het resultaat.” De provincie kan onmogelijk overal tegelijk Japanse duizendknopen gaan verwijderen; daarvoor staan er al te veel. Maar richt zich vanuit haar natuurtaken op de locaties waar deze exoot de biodiversiteit bedreigt.

“Het is een hele klus om de duizendknoop te verwijderen”, vindt Portegijs. “Maar als een veld Japanse duizendknopen is weggehaald en daarvoor in de plaats ineens een rijk bloemenveld met bijen ontstaat, ben ik trots. Ook al staat er dan misschien nog een enkele duizendknoop tussen.”


Current track

Title

Artist

Background