Motie invoering JA/JA-sticker aangenomen

Geschreven door op 29 november 2019

Een meerderheid van de gemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug heeft op donderdagavond 28 november ingestemd met de invoering van de JA/JA-sticker. Daarmee is de motie van VVD, D66, Open en de Christenunie, tegen het advies van de wethouder in, aangenomen.

Lokale ondernemers en verenigingen maakten bezwaar tegen het voorstel, omdat zij vrezen omzet mis te lopen. In het plan voor de JA/JA-sticker wordt overigens een uitzondering gemaakt voor non-profit organisaties. Vanuit de politiek kwam de meeste weerstand van het CDA en BVHLokaal.

De wethouder wees op de kosten van het plan en de beperkte capaciteit van het ambtenarenkorps. De werkgroep Utrechtse Heuvelrug van de Partij voor de Dieren, nog geen partij in de gemeenteraad, rekende echter eerder voor dat afvalverwerking van reclamedrukwerk de gemeente jaarlijks 65.000 euro kost. Het terugdringen van folderverspreiding zou dus ook een besparing opleveren.

Regelgeving verandert

Met de invoering van de JA/JA-sticker verandert de regelgeving met betrekking tot de verspreiding van ongeadresseerd reclamedrukwerk. Waar men tot dusver een NEE/NEE of JA/NEE sticker op de brievenbus plakte om het materiaal te weren, soms overigens tevergeefs, mag de bezorger volgens de nieuwe regeling alléén brievenbussen vullen waar de JA/JA sticker op zit. De gedachte is dat aanmerkelijk minder mensen expliciet om folders zullen vragen, waardoor de kosten van drukwerk en verspreiding uiteindelijk niet meer opwegen tegen de opbrengst. Elk huishouden zonder sticker zou 33 kilo papier per jaar besparen.

In Amsterdam is de regeling per 1 januari 2018 ingegaan. In Utrecht geldt het JA/JA-stickerbeleid per 1 januari 2020. Intussen zijn de organisatie van grafische bedrijven KVGO en de branche organisatie KVGO in cassatie gegaan tegen een uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam, dat in september oordeelde dat de JA/JA-sticker juridisch toelaatbaar is.

Geen haast

In de gemeente Utrechtse Heuvelrug duurt het nog even voordat de sticker is ingevoerd. Wethouder Hans Waaldijk krijgt de tijd om de maatregel uit te werken.

Bronnen: o.a. AD, Het Parool

 

 

 


Current track

Title

Artist

Background