1 jaar na de valwind: weer biggetjes bij Landgoed Zuylestein na het valwinddrama

1 jaar na de valwind: weer biggetjes bij Landgoed Zuylestein na het valwinddrama

Rondrennende varkens, een moestuin met gewassen vol gaten en scheuren en een kale vlakte vol met afgeknapte bomen. De chaos die de valwind achterliet op landgoed Zuylestein vorig jaar staat bij Jemima de Brauwere en Josse Haarhuis nog helder op het netvlies. “Het heeft wel even tijd nodig gehad om te wennen aan de ravage die hier achterbleef. Het was heftig om daar elke dag weer mee geconfronteerd te worden.”

In deze serie volgen we een aantal mensen uit de omgeving van Leersum die we in de dagen na de storm spraken tijdens onze reportages. Nu gaan we terug om te kijken hoe het ze vergaat en welke rol de valwind nog speelt in hun leven of werk. In deze aflevering: eigenaresse Jemima de Brauwere van Landgoed Zuylestein en Josse Haarhuis, eigenaar van Buitengewone Varkens.

Vorig jaar overleden er drie varkens door de storm en raakte er een aantal gewond. Vlak na de valwind stonden de varkens tijdelijk met drie groepen op de kale vlakte, waar het sterrenbos is weggevaagd. De omliggende bosgebieden waren toen nog niet veilig genoeg. Een beetje onwennig, want de dieren hadden ineens geen bomen meer boven hun hoofd en moesten een kleiner perceel met elkaar delen. Nu gaat het weer goed met de varkens.

Inmiddels zijn het weer bosvarkens geworden en wroeten ze vrolijk tussen de bomen. “We hebben de varkens weer verspreid en meer ruimte gegeven, iets wat wij erg belangrijk vinden. Daarnaast onderhouden ze de bosgrond. Daar zijn we erg blij mee”, zegt Josse Haarhuis, eigenaar van Buitengewone Varkens.

Op het landgoed waren tien percelen waar de bosvarkens rondliepen. Na de valwind waren er acht van deze plekken niet meer geschikt. “Na een jaar konden we een deel van de percelen weer vrijgeven, maar op een aantal plekken komen geen varkens meer terug, omdat daar geen bomen meer staan”, zegt Haarhuis. Op dit moment lopen er zestig varkens op het landgoed, dat zijn er weer net zoveel als voor de valwind.

Cadeautje van het toeval

Op het landgoed is nog duidelijk te merken dat er een flinke natuurramp heeft plaatsgevonden. Toch ziet het er al heel anders uit dan een jaar geleden, zegt Jemima de Brauwere van Landgoed Zuylestein. “De kale vlaktes beginnen steeds groener te worden, dat groene geeft toch een positief gevoel. Het is een cadeautje van het toeval, al dat vingerhoedskruid dat hier nu mooi staat te bloeien. Iets feestelijks in deze treurnis. Uiteindelijk is je einddoel natuurlijk niet groen, we willen dat het bos weer terugkomt.”

In de herfst zullen ze beginnen met het aanplanten van een nieuw bos. Er moest eerst een vergunning aangevraagd worden bij de gemeente. “Dat zou je misschien niet verwachten, want een jaar geleden stond hier nog een bos, dat kun je dan wel weer terugzetten, maar zo werkt het niet”, legt de Brauwere uit. Omdat het landgoed een rijksmonument is, moet het bos weer in oude staat hersteld worden. Daarom wordt er meegedacht door deskundigen, om ervoor te zorgen dat het bos weer wordt aangeplant zoals het er historisch eerder ook stond.

Steun van provincie

In april werd bekendgemaakt dat het landgoed ondersteund gaat worden door de provincie Utrecht. Er wordt 4,4 miljoen euro geïnvesteerd in 19 verschillende rijksmonumenten in Utrecht, waarvan Landgoed Zuylestein er een is. De miljoenen komen uit het fonds Erfgoedparels. Voor de Brauwere goed nieuws. “We zijn ontzettend blij met deze steun, dat is een mooie basis om komend plantseizoen weer nieuwe bomen neer te zetten in het sterrenbos.”

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven