Asielzoekers in Wijk bij Duurstede verhuizen begin oktober naar andere gemeente

Asielzoekers in Wijk bij Duurstede verhuizen begin oktober naar andere gemeente

De asielzoekers die sinds eind augustus verblijven in Wijk bij Duurstede blijven tot begin oktober in de stad als het aan het college ligt. Daarna vertrekken ze richting een andere opvanglocatie in de regio. Dat is vanavond tijdens de gemeenteraadsvergadering besproken met de gemeenteraad.
Volgens burgemeester Iris Meerts is er inmiddels een nieuwe opvanglocatie gevonden in een gemeente in de regio, maar deze is nog niet geheel gereed. “Dat heeft iets meer tijd nodig en we willen de asielzoekers niet eerst met een sporttasje terugsturen naar Ter Apel. We brengen ze graag onder op deze nieuwe plek waar ze langer en onder betere omstandigheden kunnen verblijven. Daarmee kiezen we als college voor de humanitaire lijn.” Over waar de nieuwe opvanglocatie gaat komen kon de burgemeester niks zeggen. “Die gemeente gaat daar heel binnenkort zelf over communiceren.”

Meer tijd nodig

Overal in het land worstelen gemeentes met de opvang van asielzoekers en vluchtelingen. Waarom dat in de praktijk zo lastig is leggen we hier uit. Eerder zei burgemeester Meerts dat de asielzoekers eind september na vier weken weer zouden vertrekken. “Het wordt nu inderdaad later dan de vier weken die eerder is toegezegd. We willen als college deze mensen niet nu terugsturen in een busje naar Ter Apel. Er is een plek met meer perspectief gevonden en die is bijna klaar, maar er is net iets meer tijd nodig.” Die tijd zit hem vooral in het ombouwen van een pand om het geschikt te maken voor de opvang.
Er kwam wel flinke kritiek van raadsleden, want een aantal partijen vinden ‘begin oktober’ een té vrijblijvende deadline voor het college, maar de burgemeester kan daar niet specifieker over zijn. “Begin oktober vertrekken ze. Daar kunt u van op aan.”

Motie van treurnis

Vanuit de VVD, Duurstede voor Democratie en Burgerbelangen kwam er een motie van treurnis over de gehele gang van zaken tijdens de Wijkse asielcrisis. “We zijn als raadsleden te laat en onvoldoende geïnformeerd vanaf het begin van de opvangperiode.” De motie wordt uiteindelijk met 7 stemmen voor en 11 stemmen tegen verworpen.
Gerard Migchels van het CDA betreurt het indienen van de motie. “Aan zo’n motie van treurnis kleeft een oordeel. Laten we met elkaar in gesprek blijven en van elkaar leren.” Vanuit de raad was er bij vrijwel alle partijen wel veel lof voor de vrijwilligers die de afgelopen weken de asielzoekers hebben opgevangen.
Op 31 augustus verzamelde een kleine groep inwoners zich bij het gemeentehuis om hun ongenoegen en zorgen over de noodopvang kenbaar te maken
 De asielzoekers kwamen eind augustus naar de stad. Het ging om zo’n 100 mannen van tussen de 20 en de 60 jaar oud. Ze worden opgevangen in een sporthal op sportpark Marienhoeve. Na verschillende incidenten in de eerste dagen van de crisisopvang zijn na een extra screening 14 asielzoekers al na enkele dagen weggestuurd. Er waren meldingen van inbraak, diefstal en openbare dronkenschap veroorzaakt door een klein deel van de groep.

Deze incidenten zorgden voor onrust onder de bevolking van de stad. Via sociale media werd zelfs een demonstratie aangekondigd die uiteindelijk rustig is verlopen. Na de incidenten is de beveiliging in de stad opgeschroefd. Er zijn extra boa’s en vier extra politieagenten ingezet, die zowel overdag als ’s nachts diensten draaien. Daarnaast zijn 24 uur per dag tien beveiligers aanwezig in en om de sporthal. Ook is er langs donkere fietsroutes rond het sportpark extra verlichting geplaats. Daarnaast is afgesproken dat mensen uit de zogenaamde veilige landen niet in Wijk bij Duurstede worden opgenomen.

Medemenselijkheid

De coördinator van de vrijwilligers, mevrouw Giesbers, die de noodopvang de afgelopen weken heeft begeleid, deed aan het begin van de gemeenteraadsvergadering een oproep aan de raad om de huidige groep asielzoekers in Wijk bij Duurstede te houden totdat er een goed alternatief is gevonden. “Ze liggen al weken op veldbedjes en delen met 80 man twee toiletten en douches.” Ze vraagt dan ook nadrukkelijk om een plan te maken voor zowel de korte als langere termijn. “We moeten medemenselijkheid tonen en deze mensen op een nette manier behandelen. Ze zijn net als u en ik en hebben het recht om tijdelijk, maar wel goed opgevangen te worden. Als Wijk bij Duurstede kunnen we daar als kleine gemeente een voortrekkersrol in nemen.”

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven