De kersenoogst is eindelijk begonnen

De kersenoogst is eindelijk begonnen

Kersenteler Wim Oskam: “Eindelijk! Ik heb er zólang naar uitgekeken.”

 

WERKHOVEN – Vanaf deze week beginnen de vele kersenboeren in de regio met de oogst. De eerste rassen zijn rijp. Door het natte en koude voorjaar zijn de kersen dit jaar een stuk later dan de afgelopen jaren. Ook fruitteler Wim Oskam (55) uit Werkhoven is begonnen met de eerste oogst. Hij heeft “zes gepensioneerde, zeer ervaren kersenplukkers” ingehuurd en nog vijf Poolse seizoenswerkers. Oskam: “Eindelijk gaat het beginnen. Ik heb er zolang naar uitgekeken. We hebben hier 16 rassen staan die allemaal na elkaar gaan rijpen, zodat we zo’n 7-8 weken kersen kunnen oogsten. Earlise is nu het eerste ras dat rijp is.”

Heuen

Wim Oskam begon zijn fruitbedrijf in 1995. Toen stonden er nog geen kersenbomen. “Mijn eerste bijbaantje als jongen van 12 was spreeuwen heuen. Je moest dan de vogels wegjagen bij de kersenbomen. De spreeuw is één van de grootste vijanden van de kers.” De kleine Wim werkte dan van 7 tot 7 uur als heuer en verdiende daarmee 30 gulden. Waarschijnlijk begon daar al zijn passie voor de kers. “Ik vind de kers het mooiste fruit. Ik heb hier ook aardbeien, appels en peren, maar de kers geeft de meeste voldoening. Dit jaar was wel lastig. We hebben veel noodrijpe kersen die te snel gerijpt zijn door de warmte van de afgelopen weken. Ze gaan dan schimmelen en besmetten daarmee de kersen om zich heen.”

 

 

Bij sommige hoogstamboomgaarden zie je rond deze tijd iemand boven de bomen op een paal in een mand zitten. Als de spreeuwen komen wordt er aan touwen getrokken die in verbinding staan met de boom. Aan het touw hangen blikken die enorm kabaal maken als je eraan trekt. Het lawaai verschrikt de vogels. Vroeger deed men dit door schreeuwend door de boomgaard te lopen en met stokken tegen de stam te slaan. Tegenwoordig zijn de meeste lage boomgaarden overdekt met netten. Die beschermen zowel tegen vogels als tegen de regen.

 

Lastig stuk fruit

De kers is namelijk een lastig stuk fruit. Zo houden ze absoluut niet van regen. En daarvan viel er veel in dit voorjaar en dan komt de bestuiving niet goed op gang. Nattigheid in het groeiseizoen zorgt voor gebarsten kersen. De spreeuwen maakt een barstje overigens niet veel uit: ze zijn dol op kersen. Als de bomen niet beschermd worden met netten of met heuen zijn ze binnen één week leeggegeten. Ook hebben kersen snel last van schimmels en van de Drosophila suzukii, oftewel de Suzuki-fruitvlieg. Als het te warm is vallen de kersen spontaan van de boom. En juist al die moeilijke factoren vindt Wim Oskam de uitdaging. “Onze wraksters sorteren alle kersen na de pluk. Ruim 70-80% van de kersen haalt de winkel niet. Die gaan allemaal verloren. Als ze een klein barstje hebben kan je ze al niet meer los verkopen. Dus die gaan in de jam.”

Wim Oskam: “Je moet ze direct opeten. Eigenlijk al in de auto onderweg naar huis. Wel even je raampje opendraaien als je de pit uitspuugt.”

Autoraampje opendraaien

Hollandse kersen koop je van oudsher hier in de regio bij een kraampje langs de weg. Overal in de Kromme Rijn-streek staan de zelf getimmerde kraampjes in de kersengaarden. Vaak aangeduid met Hollandse vlaggen en een handgeschilderd bord met ‘kersen te koop!’. En iedereen uit de omgeving heeft een favoriete kraam. In de supermarkt komen de kersen vaak uit het buitenland en maar heel soms uit Nederland. De marges zijn voor veel kersentelers te laag om te concurreren met de buitenlandse kersen. Daarnaast kunnen veel rassen de lange reis van boomgaard naar supermarkt niet aan. Oskam: “Kersen kun je niet lang bewaren. Zeker dit ras Earlise is vrij zacht. Je moet ze direct opeten. Eigenlijk al in de auto onderweg naar huis. Wel even je raampje opendraaien als je de pit uitspuugt.”

Hoe herken je een goede kers?

Een goede kers is volledig gerijpt aan de boom. Ze moeten heel donker zijn. Er zijn ook enkele rode rassen, maar de meeste zijn bijna zwart. En ze moeten mooi glimmen. Oskam: “Je moet je haren er in kunnen kammen, zeg ik altijd.” Er moet een steeltje aan zitten. Als deze nog mooi groen is weet je dat je een verse kers hebt. Als je de kers eet moet deze lekker zoet zijn. De pit moet makkelijk loslaten en schoon zijn en je tong moet bijna zwart kleuren. Oskam: “Over 2-3 weken is de Marchant rijp, mijn favoriet.”

Kersenpitspugen

Het kersenpitspugen is afgelopen jaren steeds populairder geworden. Wie spuugt het verste de kersenpit uit? Maar de corona-epidemie gooide vorig jaar roet in het eten en dit jaar waarschijnlijk weer. “Als maar iets op een evenement lijkt wordt het al lastig” begreep ik van de burgemeester. “Ik heb hier wel een baan van 20 meter staan. Maar die moet ik nog opbouwen. Het spuugrecord is ruim 19 meter.” Voor de kinderen heeft Wim Oskam een baantje gemaakt van 7 meter. Om alvast te oefenen voor volgend jaar.

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven