Kerstbomen gaan als een malle over toonbank bij Gerard: ‘Het is nu echt pieken’

Kerstbomen gaan als een malle over toonbank bij Gerard: ‘Het is nu echt pieken’

Sinterklaas is het land uit, dus de kerstboom mag erin. Kerstboomkweker Gerard de Bruin uit Driebergen is weer druk aan het werk om iedereen te voorzien van genoeg bomen. “De rest van het jaar ben je druk met de bomen onderhouden, maar in december is de verkoop het meeste werk.”
Het is dé eyecatcher in de huiskamer tijdens de decemberdagen: de kerstboom. In totaal staan er bij Gerard zo’n 9000 stuks. Deze zijn niet allemaal klaar voor de verkoop. Het duurt namelijk zo’n vijf tot zeven jaar – afhankelijk van het soort – voordat een boom volgroeid is. De bezoekers stromen in ieder geval binnen. “We gaan weer de feestdagen tegemoet, hè? En het is ook nog eens een prima weertje om vandaag een kerstboom te scoren”, zegt een koper met een net gescoorde boom in de hand.

Witte vrienden

Het zonnetje schijnt inderdaad idyllisch op de hectares vol bomen. Door de stekken heen loopt een handjevol, zoals Gerard ze noemt, “witte vrienden”. De Shropshire schapen waar Gerard naar refereert zijn er om het onkruid tussen de bomen op te eten. Een milieuvriendelijke manier om onkruid te bestrijden. Vrolijk huppelen Gerards witte vrienden nu op zijn terrein, maar oorspronkelijk komen ze uit Engeland. Wereldwijd is er veel vraag naar dit ras omdat ze geen houtachtige gewassen en takken eten. “Het enige dat ze niet eten zijn de brandnetels, dus die moeten we zelf weghalen”, zegt de bomenkweker er wel bij.

Inflatie

Ondanks de hoge inflatie hoeven ze bij de bomenkwekerij in Driebergen de prijzen niet te verhogen. “We hebben niet zoveel last van energiekosten, omdat de bomen in het vrije veld staan en van transportkosten hebben we ook weinig last.” Dit omdat mensen op locatie bij Gerard een boompje komen kopen. “Toen we op 30 november opengingen, stonden mensen bij het hek te dringen om de eerste boompjes te komen kopen.” Per jaar verkoopt Gerard tussen de 1000 en 1100 bomen.
Een jaar of tien geleden nam hij het bedrijf – dat sinds 1984 bestaat – van zijn ouders over. Inmiddels doet hij dit werk als bijbaan. “De rest van het jaar ben je natuurlijk wel druk met de bomen onderhouden, maar in december is de verkoop het meeste werk.” De bomenkweker heeft zelf nog geen boom in huiskamer staan. Hij heeft er simpelweg nog geen tijd voor gehad. “Meestal pakken wij een boompje dat over is en zetten we het in huis na de verkoopperiode.”

Populairste boom

“De meeste willen een grote boom van 2,5 tot 3 meter”, merkt de bomenkweker op. Hij raadt aan om kerstbomen met kluit te kopen, omdat ze dan langer mooi blijven. “Maar ik haal ze er uiteraard af als iemand dat wil.”
De populairste boom bij de bomenkwekerij van Gerard blijft toch echt de klassieke groene fijnspar. Volgens Gerard ligt het aan de geur van de boom. “Het is de klassieke kerstboomgeur deze spar afgeeft en ze zijn mooi vol en breed.”
In ieder geval moet Gerard de komende twee weken nog even doorpakken met de verkoop van zijn sparren. “Het is echt pieken in deze tijden”, lacht hij.
Bron: Roos van Bijnen / RTV Utrecht

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven