Leerlingen van De Werkplaats in Bilthoven krijgen les over geweld tegen vrouwen

Leerlingen van De Werkplaats in Bilthoven krijgen les over geweld tegen vrouwen

Deze week staat in het teken van de internationale campagne Orange the World. Wereldwijd wordt er aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Dit jaar geven leden van de Soroptimistclub De Bilt-Bilthoven gastlessen over geweld tegen vrouwen op middelbare scholen, om jongeren bewust te maken van het probleem.

Tjitske Visscher van Soroptimistclub De Bilt-Bilthoven geeft een gastles aan een havo 4 klas van middelbare school De Werkplaats in Bilthoven. In de grote theaterzaal wordt de les gegeven. “Het is belangrijk om het gesprek met elkaar aan te gaan. Weet in ieder geval dat je niks hoeft te vertellen als je dat niet wil. Het moet een veilige omgeving zijn voor iedereen.”

Bewustwording eerste stap om geweld te bestrijden

Tijdens de les komen er stellingen op het scherm, waar de leerlingen op mogen reageren. Bijvoorbeeld of schelden een vorm van geweld is. Het grootste deel van de klas is het daarmee oneens, een klein deel is het ermee eens. Een deel van de leerlingen krijgt gedurende de les een ruimere blik op het onderwerp. “Ik vond het belangrijk om te leren dat er niet alleen fysiek geweld bestaat, maar dat iemand je ook verbaal veel aan kan doen. Iets wat je misschien niet zo snel aan iemand kan zien, maar wat wel veel impact heeft”, zegt leerling Lucia.

De klas krijgt een video te zien van Tessel ten Zweege (23), een oud-leerling van De Werkplaats. Zij werd mishandeld door haar ex-partner. “Toen ik hem ontmoette, werd ik overspoeld met complimentjes en cadeaus. Daarna begonnen de beledigingen en later mishandelde hij mij. Hij pakte me stevig vast, kneep me heel hard of zette een mes tegen mijn keel.” In de video vertelt ze dat hij haar sloeg, beet en koud water over haar heen gooide als ze probeerde te slapen. De video maakt veel impact in de klas.

De leerlingen krijgen van Tjitske Visscher de opdracht om een poster te maken om op die manier de campagne in de school onder de aandacht brengen. “Jullie kunnen de cijfers over geweld tegen vrouwen gebruiken om de noodzaak van het probleem duidelijk te maken.” Zo benoemd ze bijvoorbeeld dat er in Nederland iedere 11 dagen een vrouw sterft aan huiselijk geweld en dat 53% van de vrouwen in Nederland ooit een keer is lastig gevallen.”

In twee weken tijd krijgen honderden leerlingen van middelbare scholen in Bilthoven les over geweld tegen vrouwen. Voor Visscher is het belangrijk om dit onderwerp bij jongeren onder de aandacht te brengen. “Geweld tegen vrouwen is vaak onzichtbaar. Het komt vaak voor achter gesloten deuren. Vrouwen durven niet te praten over hun situatie, omdat ze wel van de persoon houden die hen gewelddadig behandeld. Door het bespreekbaar te maken, kan er vroeg ingegrepen worden en kunnen we het zelfs misschien voorkomen.

Aandacht tijdens persconferentie

Tijdens de persconferentie op vrijdag 26 november besteedde Mark Rutte ook aandacht aan dit onderwerp. “Veel gebouwen in Nederland kleuren oranje, vanwege de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Ik wil daar vandaag aandacht voor vragen, omdat we weten dat alle coronabeperkingen ook doorwerken achter de voordeur. Voor sommige mensen op de meest afschuwelijke manier. Voor vrouwen die te maken krijgen met huiselijk geweld en voor kinderen die thuis niet veilig zijn. We moeten dus ook echt nu weer, op elkaar blijven letten. Als u mensen kent die in een onveilige thuissituatie zitten, neem dan contact op met de instanties die we daarvoor hebben.”

Soroptimistclub De Bilt-Bilthoven vindt het goed dat er tijdens de persconferentie aandacht werd besteed aan dit onderwerp. “Door de avondlockdown is er ’s avonds geen openbaar leven meer mogelijk. Vrouwen zitten dichter bij de dader. Daardoor komen ze sneller in gevaarlijke situaties terecht. Daarom is de boodschap: ‘let op elkaar’ heel belangrijk, helemaal in deze tijd. Het is goed dat dit door de Mark Rutte voor zo’n groot publiek benadrukt wordt”, spreekt ze de leerlingen toe.

De kleur van hoop

De kleur oranje van de campagne Orange the World staat internationaal symbool voor een hoopvolle toekomst, zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. In navolging van vele landen wereldwijd beschijnen in ons land tientallen gemeenten en provincies gedurende de 16 dagen durende campagne bijvoorbeeld een gebouw of standbeeld met oranje licht. Ook gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven kleurt van 25 november tot 10 december oranje. Dit doet de gemeente om op een symbolische manier aan te geven: wij zijn medestanders en zijn tegen geweld tegen vrouwen.

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven