Wat kunnen baasjes doen om huisdier met knalangst te helpen? ‘Enige oplossing is vuurwerkverbod’

Wat kunnen baasjes doen om huisdier met knalangst te helpen? ‘Enige oplossing is vuurwerkverbod’

Rond deze tijd van het jaar zijn honden en katten vaak extra angstig, omdat er al veel vuurwerk wordt afgestoken. Een harde knal en je huisdier kan al een trauma oplopen. Veel mensen zijn bezorgd over hun viervoeter en willen er alles aan doen om ze te helpen. Afgelopen week was er zelfs een informatieavond in Wijk bij Duurstede over vuurwerkangst en gedrag bij honden en katten.
Kauwsnoepjes met ontspannende werking, Thundershirts om je hond of kat mee in te bakeren en feromoon verspreiders. Allemaal producten die op de markt zijn gebracht om je hond of kat wat te kalmeren tijdens deze onrustige maanden. Op de informatieavond is iedereen op zoek naar een antwoord. “Ik wil er alles aan doen om mijn bange hond te helpen.” Maar in hoeverre werken deze producten echt?

Hulpmiddelen

Claudia Vinke, gedragsbioloog op de faculteit dierengeneeskunde van Universiteit Utrecht, noemt deze producten vooral hulpmiddelen. “Onze ervaring is dat een aantal van die producten, als ze mild kalmerend zijn, niet helpen bij hele ernstige geluiden en angst- en schrikreacties. Voedselsupplementen, feromoontherapie en strakke Thundershirts kun je wel als hulpmiddel gebruiken, om te kijken of het je hond of kat een extra handje helpt. Maar het is niet iets wat de vuurwerkangst gaat verhelpen in zijn totaliteit. Per individu moet er afgestemd worden of zo’n hulpmiddel werkt of niet.”
Het Thundershirt, waarmee je je huisdier net zoals een baby kunt inbakeren, werkt bijvoorbeeld niet voor ieder dier geschikt. “Door het stevig inpakken kunnen de shirts een principe van veiligheid nabootsen. Onze klinische ervaring is dat dit niet bij alle individuen werkt. Als de eigenaar aangeeft dat de hond of kat op momenten van angst het fijn vindt om dicht bij de eigenaar te komen zitten, zou het wel kunnen werken. Maar als het dier een vluchtreactie heeft, werken deze shirts meestal niet”, zegt Vinke.

Mentaal trauma

Daarom adviseert Vinke bij ernstige klachten om naar een dierenarts of een gediplomeerd gedragstherapeut te gaan om te vragen hoe je je huisdier kunt helpen tegen angsten voor vuurwerk. “Bij hele ernstige gedragsproblemen is het van belang om naar een diergedragstherapeut te gaan, zodat er op maat gesneden advies gegeven kan worden voor je hond of kat. Met een mentaal trauma gaan wij als mensen zelf ook naar en psycholoog of psychiater.”

Vuurwerkverbod

Volgens Vinke is de echte oplossing van het probleem een landelijk vuurwerkverbod. “Onze dieren lijden er enorm onder. Eigenlijk zijn er geen goede oplossingen te vinden voor onze dieren om ze over deze angst heen te helpen, want het vuurwerk is echt te heftig. Er moet meer bewustwording komen van dit probleem. Daarom zijn wij groot voorstander van een vuurwerkverbod.”
Tot die tijd raadt ze aan om met je huisdier te gaan trainen. “Laat je hond of kat ongeveer drie maanden van te voren wennen aan harde geluiden en lichtflitsen. Laat bijvoorbeeld geleidelijk aan vuurwerkgeluiden op je mobiel horen, begin met zacht afspelen en als je hond zich niet angstig gedraagt dan kun je hem gelijktijdig afleiden. Geef hem een speeltje of iets lekkers. Dan krijgt je huisdier hier een positieve associatie bij. Langzaam maar zeker ga je het geluid opvoeren. En dat ga je stapsgewijs iedere keer op dezelfde manier belonen. Dat kan helpen om het dier met het geluid om te leren gaan. Daarnaast kun je dus hulpmiddelen gebruiken.”

Baat het niet dan schaadt het niet

Een aantal klanten geven tijdens de lezing over vuurwerkangst in Wijk bij Duurstede aan dat ze al goede ervaringen hebben met bijvoorbeeld de kauwsnoepjes met ontspannende werking of de feromoonverspreiders. Ze willen er alles aan doen om hun hond of kat te helpen. “Baat het niet dan schaadt het niet. Ik ben er wel voor om dingen te proberen, helemaal als het natuurlijke producten zijn. Voor de ene hond werkt het misschien wel en voor de andere niet, maar als het je hond maar een beetje kan helpen om deze tijd door te komen dan denk ik: waarom zou je het niet proberen?”, zegt een klant na de lezing.

Feromonen

Feromonen zijn lichaamseigen communicatiestofjes die een diersoort zelf aanmaakt en gebruikt om bepaalde berichten tussen leden van dezelfde diersoort door te geven. Ze kunnen dieren helpen om bijvoorbeeld een partner aan te trekken of puppy’s een veilig gevoel geven. De feromonen die worden gebruikt in verschillende producten om angsten tegen te gaan zorgen ervoor dat een dier een veilig en vertrouwd gevoel krijgt. Bij honden en katten hebben ze deze specifieke stofjes op kunstmatige wijze nagebootst om de dieren een veilig en vertrouwd gevoel te geven.

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven