Zorgen over toekomst Tuindorp Maarn: ‘Onze bijzondere wijk mag niet verdwijnen’

Zorgen over toekomst Tuindorp Maarn: ‘Onze bijzondere wijk mag niet verdwijnen’

Bewoners uit Maarn maken zich zorgen over de toekomst van hun wijk Tuindorp. De wijk bestaat al bijna honderd jaar en is door de gemeente benoemd tot cultuurhistorisch erfgoed. Woningbouwvereniging Maarn heeft plannen om de wijk op te knappen. Volgens bewoners gaan die plannen te ver en dreigt daarmee de gemeentelijke monumentale status van de wijk verloren te gaan.

“We zijn het niet eens met de plannen die nu op tafel liggen. Het zijn hele ingrijpende scenario’s. In de plannen wordt gesproken over sloop, nieuwbouw en renovatie. Wij vinden het heel belangrijk dat de status van gemeentelijk monument behouden wordt. Als ze deze plannen willen doorvoeren, blijft daar misschien niks meer van over. Daarom zijn we een petitie gestart”, zegt buurtbewoner Roger Frijters.

Volgens de bewoners mochten ze in eerste instantie meedenken over het nieuwe wijkplan, maar werden ze later geconfronteerd met scenario’s die door een architectenbureau waren bedacht. Daar schrokken ze van, zegt Frijters. “We waren blij dat we mee mochten denken, maar tijdens de tweede afspraak merkten we dat daar niet veel meer van over was gebleven.”

In de plannen staat volgens de bewoners bijvoorbeeld dat een groot deel van de woningen wordt verkocht, zodat met de opbrengst een flinke renovatie van andere woningen betaald kan worden. Ook wordt er volgens hen door middel van sloop van de bestaande huizen en het verkleinen van de tuinen plek vrijgemaakt om meerdere woningen op één perceel te kunnen zetten. “Voor ons een onwenselijke verdichting van de wijk, en een aantasting van de historische uitstraling”, zeggen bewoners.

Honderd jaar oude huizen
Tuindorp is een wijk die al bijna honderd jaar bestaat. Een karakteristieke wijk met sociale huurwoningen. Het zijn knusse huisjes, gebouwd aan kronkelende groene straten met groot opgezette tuinen. De wijk is in 2009 benoemd tot gemeentelijk monument van Utrechtse Heuvelrug. Vooral door de bijzondere stedenbouwkundige structuur, architectuur en de groene aanleg van de wijk.

Als je door de wijk loopt zie je op bijna elk raam wel een poster hangen met de tekst: ‘Behoud monumentaal Tuindorp Maarn!’ Veel buurtbewoners maken zich zorgen over de toekomst van hun wijk. Zo ook Willy, Nicander en Agnes.

Renovatie is nodig
Woningbouwvereniging Maarn kan zich goed voorstellen dat de bewoners zich zorgen maken, maar zegt dat de scenario’s die zijn voorgelegd aan de bewoners nog voorlopige plannen zijn. “Het is een gemeentelijk monument, daar moet je zorgvuldig mee om gaan. Alle plannen die we hebben, overleggen we ook zorgvuldig met de gemeente. Toch is het wel nodig dat er iets mee gedaan wordt. De woningen zijn aan renovatie toe.”

Omdat de woningbouwvereniging een kleine organisatie is kunnen zij het financieel niet veroorloven om alle woningen te renoveren. Deels slopen, verkopen en nieuwbouwen is een goedkoper alternatief. “De woningen zijn hartstikke oud, je zou ze niet weer op dezelfde manier bouwen als dat ze toen gedaan hebben. Ze zijn niet meer voor de toekomst gereed. Zeker als het gaat om duurzaamheid. Als je tegen de stijging van de gasprijzen bent, moet je niet in Tuindorp gaan wonen. Het tocht door de muren heen.”

Terug naar tekentafel
Bewoners willen samen met deskundige partijen en de gemeente terug naar de tekentafel. “Als je honderd jaar oude huizen gaat slopen en er nieuwbouw voor in de plaats zet, gaat het karakter van deze bijzondere wijk verloren. Dat zou de gemeente toch ook belangrijk moeten vinden”, zegt Frijters.

Op donderdag 28 oktober zullen raadsleden Dorien Schults (D66) en Evert de Boer (VVD) tijdens de gemeenteraadsvergadering vragen stellen over de ingrepen in de wijk Tuindorp Maarn.

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven