Cultuur

De meeste Nederlanders blijven dit jaar thuis of doen iets in eigen land. Gelukkig is er ook in de eigen regio genoeg te beleven. Ditmaal maken we een ronde langs musea en galeries in Wijk bij Duurstede.

We beginnen het culturele rondje bij Galerie Article, een moderne, hedendaagse kunstgalerie in de binnenstad. U vindt Galerie Article in de Oeverstraat, de ingang is herkenbaar aan de imposante Indiase poort.

We reizen naar Cothen. Op het adres Nachtdijk 9 vinden we Theetuin De Winkel, in de zomer dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur. Het is goed toeven daar, maar meer: er is ook een interessante kunstroute.

In Cothen is ook het Kersenmuseum gevestigd. Helaas vanwege corona deze zomer gesloten. Landwinkel en schenkerij de Kersenhut is wél open.…

Het programma BoekStart bestaat al sinds 2008. Om het succes te vieren, lanceert BoekStart een actie met een mooi prijzenpakket.

Als je baby ongeveer 3 maanden is, krijg je van de gemeente een speciale waardebon voor het BoekStart-koffertje. Ruim 500.000 baby’s ontvingen in die twaalf jaar zo’n koffertje via hun bibliotheek. Ter gelegenheid hiervan lanceert BoekStart de Gouden Wikkelactie, waarbij vinders van een gouden wikkel een mooi prijzenpakket ontvangen.

De actie loopt de komende maand in de gemeente Wijk bij Duurstede. Wie in die periode zijn of haar baby lid maakt van de Bibliotheek Z-O-U-T en in het BoekStartkoffertje een gouden wikkel vindt, krijgt een leuk verrassingspakket. De actie loopt van 17 augustus t/m 15 september.…

Op 15 augustus herdenken we de capitulatie van Japan en de bevrijding van Indië. Daarmee kwam 75 jaar terug ook een einde aan de Tweede Wereldoorlog in de Oost. Het huidige Indonesië maakte destijds nog deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden.

Bibliotheek ZOUT schenkt hier aandacht aan. Op woensdag 19 augustus is de vertoning van de film ‘Ze noemen we Baboe’ in het Cultuurhuis in Doorn. De zaal gaat om half acht open, aanvang 20.00 uur. Vooraf aanmelden is noodzakelijk.…

Van 4 tot en met 7 september is er een kunstexpositie op Landgoed Sandenburg. Burgemeester Iris Meerts opent het event in Langbroek.

Stichting Culturele Regio organiseerde vorig jaar een expositie op het landgoed, dat was een groot succes. Reden om ook dit jaar te kiezen voor deze prachtige locatie. Het grootste deel van de expositie is in de buitenlucht. Er zullen maar liefst 25 open pagode-tenten geplaatst worden, waar niet minder dan 85 kunstenaars uit binnen- en buitenland hun creaties tonen. Dit alles volstrekt ‘corona-veilig’.

Regio90 is ook aanwezig op de expositie. In één van de pagodetenten maakt 90FM een radiouitzending, het streven is om ook beelden voor ons TV-kanaal te maken. Meer info op de site www.cultureleregio.nl

Theater Calypso uit Wijk bij Duurstede heeft het niet gemakkelijk. Theaters, zalen en dergelijke hebben flink last van de coronasituatie.

Calypso is het culturele hart van Wijk bij Duurstede en dat moet zo blijven. Als er niet snel een oplossing komt, dreigt het theater om te vallen. Maar ook activiteiten als Kleurrijk Uit in Wijk zouden met Calypso verdwijnen.

Inwoners en betrokkenen doen hun uiterste best om Calypso te helpen. Draagt u Calypso ook een warm hart toe? Moet u er ook niet aan denken dat Calypso verdwijnt? Word dan nu Vriend van Calypso en help voor maar € 5,- per maand het theater overeind te houden. Kijk snel op de site www.calypsotheater.nl

Traditiegetrouw start na de zomervakantie het nieuwe culturele seizoen. Ook Cultuurhuizen Heuvelrug heeft weer een interessant programma samengesteld.

Wat te denken van een avondje op een typisch Frans dorpsplein samen met Gerard Alderliefste & Friends om daar het chanson en het leven te vieren? Of Jasper Smit die opkomt voor de kinderen met zijn voorstelling ‘Ja maar dat is niet eerlijk!’? Of meesterpianist Jan-Willem Rozenboom die werken van Franz Schubert naar het grote publiek brengt? Of een van de andere voorstellingen?

De eerste activiteit is gepland voor vrijdag 4 september aanstaande in de Binder in Leersum, dan voor de allerkleinsten. Meer weten over het programma? Kijk op de site van Z-O-U-T of haal de folder in een van de bibliotheekvestingen in onze regio.…

Stichting Kasteel Cultureel start weer met de muziekmiddagen op kasteel Duurstede. Vanwege corona zijn er alleen maar zitplaatsen beschikbaar.

Deze zondag is het eerste optreden, dan treedt de Spaaij Gypsy Band op. Volgende week is het trio Daban te gast, op zondag 2 augustus staat MiRiJo geprogrammeerd.…

Na een gedwongen ‘coronapauze’ is het zomerpodium in Maarsbergen toch van start gegaan. Het betreft kleinschalige en coronaveilige optredens.

Er zijn deze zomer zes middagvoorstellingen, variërend van een harmoniekwartet tot Nederlandstalige liedjes en de vertelling van het Bijbelverhaal Hadassa. De plaatselijke Dorpskerk en Landgoed Anderstein zijn decor voor de events.

Op 23 juli brengt Marjo Dames de indringende voorstelling Anna’s Oorlog. Het verhaal verbindt heden en verleden en is gebaseerd op de gelijknamige jeugdroman van Beatrijs Nolet. Het gaat over de rol die verschillende mensen speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog en over de zwijgzaamheid nadien.…

De Open Monumentendag staat voor 19 september gepland. Vanwege het coronavirus kan dit niet op de gebruikelijke manier plaatsvinden.

Het comité in Wijk bij Duurstede zocht naar alternatieven en koos voor het maken van een film van verschillende monumenten in de gemeente. Het thema dit jaar hierbij is ‘leermonument’. Vanwege de aanstaande zomervakantie, is de organisatie nu al gestart met de opnamen op de scholen, die ook een bijdrage leveren aan de productie.

Alle opnamen van de verschillende monumenten zullen worden samengevoegd tot één filmproductie. Deze zal vervolgens te zien zijn op YouTube en de websites van onder meer de gemeenten en de Open Monumentendag.…

Het park van Huis Doorn moet opgeknapt worden. Het gaat steeds verder achteruit, daarom is het belangrijk nu in te grijpen.

Het Rijksvastgoedbedrijf is verantwoordelijk voor het park van Huis Doorn en vroeg daarom ook de vergunning aan. Omdat het gaat om een historisch gebouw en dito park, geldt een andere vergunningsprocedure. Het plan behelst de opknap van de historische tuin- en parkaanleg. Als er langer wordt gewacht, zou het groen onherstelbare schade kunnen oplopen.

Vanwege de coronasituatie was het niet mogelijk om een informatiebijeenkomst te organiseren. Daarom biedt het Rijksvastgoedbedrijf aan belanghebbenden de mogelijkheid om op andere wijzen te reageren op de plannen.

 …


Current track

Title

Artist

Background