Cultuur

Boekhandel Jacques Baas meldt twee interessante activiteiten voor de komende week. Het gaat om ontmoetingen met auteur Lars van der Werff en Libris-winnaar Sander Kollaard.

Aanstaande zaterdag 11 juli bezoekt Lars van der Werff de boekhandel in Driebergen. Hij zal tussen 14.00 en 16.00 uur op het terras voor de boekhandel versjes op maat maken. Dit alles ter ere van het verschijnen van zijn derde bundel. Als u de bundel aanschaft, zal hij deze natuurlijk signeren.

Woensdag 15 juli tussen 14.00 en 15.00 uur signeert Sander Kollaard, de winnaar van de Libris Literatuurprijs, bij de Driebergse boekhandel aan de Traaij. Hij won deze prestigieuze prijs voor zijn boek ‘Uit het leven van een hond’.…

Het ontwerp voor het kunstwerk ‘De dis’ van Roel Berg is de winnaar van de prijsvraag ’75 jaar vrijheid’ van Utrechtse Heuvelrug. Het kunstwerk, in de vorm van een tafel, zal in de komende periode worden gemaakt.

Het ontwerp blinkt uit door een evenwichtig ontwerp en simpel zwart-wit kleurgebruik en geeft zo uitdrukking aan de thema’s vrijheid en gelijkheid. Daarnaast biedt het ontwerp ook uitnodigende mogelijkheden tot interactie en past het daarom goed bij de activiteiten in en om het cultuurhuis.  ‘Het winnende ontwerp is bruikbaar en stijlvol uitgevoerd’, reageert burgemeester Frits Naafs.

Tijdens de besloten finale op 16 juni, kregen de deelnemers gelegenheid om hun ontwerp toe te lichten. De jury heeft bewondering voor de mooie en uiteenlopende creaties, maar er kan er maar één de beste zijn.…

Vanaf 1 juli is de toren van de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede weer open. In de kerk is ook het tijdelijke Pop Up Museum gevestigd.

Een bezoek aan de toren is zeker de moeite waard. En als u daar toch bent, neem dan een kijkje in de tijdelijke vestiging van Museum Dorestad – ook in de Grote Kerk. Hier maakt u in vogelvlucht kennis met de geschiedenis van Dorestad. Met de verhalen over de historie van de kerk, de toren en het kasteel van Wijk bij Duurstede.

De toren en het tijdelijke museum zijn geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur. De toegang is vrij. Het Pop Up Museum zal openblijven tot de heropening van Museum Dorestad, dat is op z’n vroegst eind volgend jaar volgens de gemeente.…

In het weekend van 7 en 8 november 2020 is de vijfde editie van Gluren op de Heuvelrug. Afgelopen jaar deden er zo’n 50 kunstenaars en artiesten mee aan het huiskamerfestival. Van swingende jazz tot prachtige poëzie en van klassieke muziek tot kunst.

Er zullen ook dit jaar tal van optredens op diverse plaatsen zijn. Allemaal gratis te bezoeken, een optreden duurt maximaal 20 minuten. U kunt dus gemakkelijk meerdere locaties bezoeken. Op elke locatie is een spaarpot voor de vrijwillige bijdragen van de bezoekers. De helft van het geld gaat naar de artiest of kunstenaar, het andere deel naar de organisatie.

Vanaf nu is het weer mogelijk om aan te melden als locatie en/of als artiest of kunstenaar. Dat kan door contact op te nemen met de cultuurcoach.…

Muziekvereniging Eendracht Maakt Macht heeft een deels nieuw bestuur. Annelies van Huissteden en Linda Nagel traden terug als respectievelijk voorzitter en secretaris.

Bij EMM staan gezelligheid, saamhorigheid én muziek centraal. De Leersumse vereniging kent verschillende activiteiten. Natuurlijk de harmonie en majorette, maar ook melody percussion, een klein orkest en een gelegenheidsband. EMM verzorgt ook muzieklessen. Er zijn verschillende docenten voor iedere instrumentsoort. Nieuwe leerlingen krijgen de eerste vier lessen gratis.

Het nieuwe bestuurskwintet bestaat uit voorzitter Annet van Swieten, Mariëlle Sterkenburg, Evert Jan Lerk, Cora van de Grift en Djoeke van Huissteden.…

Een keur van bekende artiesten geeft op zaterdagen in juli en augustus een optreden in de tuin van Landgoed Zonheuvel in Doorn. Op 11 juli is het eerste concert.

In de reeks Concert @ the Castle komen tal van bekende Nederlandse artiesten langs. Zoals Glennis Grace, Lee Towers, Trijntje Oosterhuis, Candy Dulfer, Rolf Sanchez en Shirma Rouse. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt tot 100, vanwege de coronarichtlijnen. De organisatie garandeert een coronaproof-omgeving, liefhebbers kunnen met een gerust hart naar Zonheuvel komen.

Boeken kan alleen online. Meer informatie over data en artiesten vindt u op de site van Landgoed Zonheuvel, bij het onderdeel Agenda.…

Het voormalige Stadhuis van Wijk bij Duurstede wordt verbouwd, we meldden het eerder deze week al. Wethouder Wil Kosterman verwacht meer bezoekers na de update.

Kosterman: ‘Als alles gaat zoals gepland, is de verbouwing eind volgend jaar klaar en kunnen de VVV en het museum beginnen met het inrichten van hun vernieuwde ruimten. Het pand is dan klaar voor de toekomst. Museum Dorestad heeft vanaf dan een centrale plek in de binnenstad. We verwachten dat dit meer bezoekers trekt. En ik verklap alvast: Museum Dorestad bezoeken wordt een bijzondere ervaring.’

Als er geen bezwaren binnenkomen of knelpunten ontstaan over de omgevingsvergunning, dan kan het verbouwen in februari 2021 starten.…

Waar corona een fiks aantal zaken doorkruist, vinden mensen nieuwe mogelijkheden. Landgoed Zonheuvel in Doorn organiseert deze zomer een concertserie in de open lucht.

Het Maarten Martens Openluchttheater zal decor zijn van zes zomeravondconcerten. De concerten zijn gepland op vrijdagavond, gedurende de maanden juli, augustus en september. De avonden starten om 20.00 uur en zijn coronaproof ingericht. Houdt wel rekening met de weersomstandigheden.

Het eerste concert is op vrijdag 10 juli aanstaande. Het programma en meer informatie vindt u op de site van Campus Landgoed Zonheuvel. Zonheuvel Zomernachten is een initiatief van Edwin Blankestijn, Wim Oolbekkink en cultuurcoach Maja van Eijndthoven.…

De film Kaik op Waik, gemaakt op initiatief van de Kaieschaiters, zal ook in juli in theater Calypso te zien zijn.

De carnavalsvereniging maakte de film in de coronatijd en bracht in de productie van ruim een uur de mooiste plekjes van Wijk, Langbroek en Cothen in beeld. Ondernemers vertellen hoe ze de lastige tijd doorkomen, er zijn optredens en Wijkse politici komen ook aan het woord. De vertoning van de rolprent werd een succes, reden om ook na de reeds geplande data door te gaan.

Reserveren kan via de site van Calypso. U bepaalt zelf wat u betaalt, de opbrengst gaat naar het theater. Calypso heeft het moeilijk vanwege de beperkingen, er worden maximaal 30 bezoekers tegelijk toegelaten.…

Bartiméus in Doorn is een kunstwerk rijker. ‘Als je handen je ogen zijn’ is het thema van de levensgrote creatie.

Het kunstwerk van kunstenares Linda Verkaaik kreeg een plek aan de gevel van het gezondheidscentrum, waar het voor de bewoners een baken van herkenning vormt. De handen zijn geïnspireerd op handen van oudere mensen die slechtziend of blind zijn en leven op de tast. De handen gaan daarna over in vogels, uitgespreid als een zwerm over de gehele wand.

Het kunstwerk, mogelijk gemaakt door financiële steun van het Bartiméus Fonds, werd vorige week officieel onthuld.…


Current track

Title

Artist

Background