Laatste Nieuws

Op maandag 5 oktober 2020 zal wethouder Hans Marchal het eerste herkenningspaaltje zelfbeheer onthullen. Met de bordjes laat de gemeente haar waardering zien voor het werk van de zelfbeheerders.

Zelfbeheer houdt in dat een inwoner, een groepje inwoners of een vereniging een stukje openbare ruimte verzorgt. Bijvoorbeeld het knippen van hagen of het verzorgen van een plantsoentje of ander stukje groen in de eigen omgeving.

Wethouder Marchal: ‘We zijn heel blij met onze zelfbeheerders! Daarom plaatsen we herkenningspaaltjes. Hiermee laten we zien dat we dankbaar zijn voor het werk dat zij verzetten.’ In de drie kernen zijn ruim 250 zelfbeheerplekken.…

Dinsdag maakte het RIVM de meest recente coronacijfers bekend. Het aantal coronabesmettingen nam flink toe, gelukkig waren er in Wijk en Utrechtse Heuvelrug geen ziekenhuisopnamen of sterfgevallen.

In Utrechtse Heuvelrug kwamen er 73 nieuwe besmettingen bij, Wijk bij Duurstede registreerde 26 positief geteste inwoners. Gemeten per 100.000 inwoners doet Wijk bij Duurstede het iets beter dan de Heuvelrug-gemeente.

Er is bezorgdheid bij de colleges van onze gemeenten. Zowel burgemeester Iris Meerts van Wijk bij Duurstede als haar collega Frits Naafs roepen de inwoners op de richtlijnen strak te volgen. Er is bezorgdheid bij de colleges van onze gemeenten. Ze sturen een brief naar inwoners en ondernemers, verder is er dagelijks een aantal malen een oproep via 90FM te horen.…

Afgelopen weekend trof een inwoonster van Wijk bij Duurstede veertig archiefdozen aan in een papiercontainer. Het blijkt te gaan om kopieën van een onderzoeker van het Regionaal Archief Zuid-Utrecht.

De vrouw trof in de archiefdozen documenten aan met daarop het oude gemeentewapen. Dat bracht de vrouw er toe om de vondst te melden bij de gemeente en de politie. De gemeente sloot de container meteen af en bracht de dozen naar een veilige plek. Het privacygevoelige materiaal gaat binnenkort de shredder in.

Burgemeester Iris Meerts over het incident: ‘Iedereen moet goed nadenken hoe je moet omgaan met gevoelige gegevens. Wees je ervan bewust wat ermee kan gebeuren’.…

Maandag was er enige tijd was het Revius te Wijk bij Duurstede enige tijd ‘waterloos’. Er kon geen gebruik gemaakt worden van de toiletten, ook handen wassen was niet mogelijk. Vanaf het derde lesuur kregen de leerlingen vrijaf. In de loop van de dag was het euvel weer hersteld, dinsdag werd er weer gewoon les gegeven.…

In de nacht van maandag en dinsdag brandde een appartement in park Boswijk in Doorn volledig uit. De bewoners konden zich op tijd uit de voeten maken uit de woning op de derde verdieping, zij maken het goed. Bewoners van andere appartementen moesten op last van de brandweer voor korte tijd hun huis verlaten.…

Wethouder Rob Jorg was te gast bij 90 in de Regio en sprak daar onder meer over de plannen voor nieuwe woningen binnen de bebouwde kom van de dorpen. Linksom of rechtsom, er zijn veel nieuwe huizen nodig.

Jorg: ‘Er wonen minder mensen in één huis, alleen daarom al moeten er meer woningen in de gemeente komen. Gebeurt dat niet, dan daalt het inwoneraantal. En dat heeft weer kwalijke gevolgen voor het onderwijs, de winkeliers, de sportclubs en ga zo maar door.’

‘Daarbij komt nog dat we ouder worden, de gemiddelde bevolking vergrijst’, legt Jorg uit. ‘Doordat er minder jonge mensen komen, koimt de mantelzorg in gevaar.’ Utrechtse Heuvelrug is volgens de VVD-politicus één van de meest ‘grijze’ gemeenten van de regio.…

Eredivisionist Fortissimo reisde naar het Limburgse Beek. Het werd een gelijk opgaande strijd waarbij BFC aan het einde van de eerste helft een gaatje had geslagen. Ruststand 12-10.

Het begin van de tweede helft was weer voor BFC, de thuisploeg nam een voorsprong van drie doelpunten. Bij 14-11 kwam Fortissimo beter in haar spel en nam brutaal een voorsprong van twee doelpunten.

Helaas kon Fortissimo deze voorsprong niet vasthouden. Met nog 45 seconden op de klok stond de thuisploeg voor. Met een vlammend schot bepaalde Vivianne Hofman de eindstand: 21-21.

Coach Willem-Jan Ruder na afloop: ‘We hadden vooraf aan de wedstrijd scherp getraind, daar zag ik helaas in het eerste bedrijf weinig van terug, het leek wel of we met de rem erop speelde.…

De shortlist met veertig mogelijke bouwlocaties binnen de dorpsgrenzen stuit op verzet in de raad van Utrechtse Heuvelrug. Onlangs kwam het college met een lijst met opties voor ‘inbreiding’. Niet alleen inwoners kwamen met commentaar, ook de raad zet vraagtekens bij de opties.

In Driebergen vallen de geopperde Kraaybeekerhof en Valentijn niet in goede aarde. Bestaande huisjes voor ouderen aan de Valentijn zouden mogelijk plaats moeten maken. Ook de bouwplannen voor het voormalige Meubin-terrein en landgoed Plattenburg in Maarn stuiten op verzet. Dat geldt ook voor Kwartellaan in Leersum en de Boswijklaan in Doorn.

Wethouder Rob Jorg bij de bespreking van de plannen: ‘Als we zo doorgaan, denk ik dat we de ambities niet gaan halen’.…

Aldi wil verhuizen van de Traaij naar de Appelgaard, een wens die al jaren speelt. Deze week boog de gemeenteraad zich over de kwestie. Niet minder dan zes van de zeven partijen zijn tegen de verhuizing.

De Duitse superdiscounter heeft te weinig ruimte in en rondom de huidige locatie en is al langer op zoek naar een nieuwe vestigingsplaats. De Appelgaard is favoriet bij de grootgrutter. Maar de politiek denkt daar anders over. Alleen de SGP bleek tijdens het raadsoverleg wel te voelen voor de beoogde locatie.

De raad vreest verkeersoverlast of zelfs -problemen. Ook omwonenden zien de komst van Aldi helemaal niet zitten. De supermarktketen heeft inmiddels juristen ingeschakeld.…

Vrijdag overleed BVHLokaal-politicus Sybe Streekstra. Recent besloot hij te stoppen als fractieleider vanwege zijn tanende gezondheid.

Streekstra begon als raadslid voor de VVD. Totdat er binnen de fractie frictie ontstond op het punt van gemeentelijke herindeling. De van beroep historicus zei daarover tegen de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden: ‘Ik zat voor de VVD in de raad toen de herindeling losbarstte. De VVD-fractie speelde daarin – naar mijn mening – een dubieuze rol. Toen ik dat ontdekte heb ik dit openbaar gemaakt en ben vervolgens uit de fractie gezet.’ Streekstra richtte vervolgens een nieuwe lokale partij op. ‘Daar moet het woord Burger centraal staan’, zei hij.

BVHLokaal kreeg al snel een vaste aanhang. Bij de verkiezingen van 2018 steeg de partij van drie naar vier zetels.…


Current track

Title

Artist

Background