Amerongen

De bouw van de woningen op het Dorpshuisplein in Amerongen is al begonnen, maar donderdag 9 juli verricht wethouder Rob Jorg de officiële opening.

Toekomstige bewoners van de nieuwbouwhuizen zijn uitgenodigd om elkaar te kunnen ontmoeten. Vanaf twee uur worden de genodigden ontvangen, om kwart voor drie is de officiële starthandeling door verantwoordelijk wethouder Jorg van Utrechtse Heuvelrug.

Het gaat om zes woningen. Het project maakt deel uit van een groter plan: d’Amerongers. Het gaat om duurzame twee-onder-een-kap-woningen, er worden natuurlijke materialen gebruikt. De woningen zijn energiezuinig en beschikken over een warmtepomp en zonnepanelen. Uiteraard is er geen gasaansluiting.…

De cursussen van het Centrum voor Pastorale Counseling verhuizen naar Amerongen. Tot nu toe organiseerde CPC de opleidingen in Nijkerk en Dordrecht.

In Amerongen maakt de organisatie gebruik van de prachtige accommodatie van Hebron Missie. De nieuwe locatie ligt centraal in het land en beschikt over moderne onderwijsfaciliteiten. Dat past goed bij de recente ontwikkelingen binnen CPC, waarbij een deel van de opleidingen online wordt gegeven. In de nieuwe opzet worden de lessen thuis via video en verwerkingsvragen gevolgd. Er zijn zeven cursuszaterdagen, waar het voorbereide werk wordt besproken. Verder is er ruimte voor het bespreken van casussen, supervisie en intervisie.

De cursussen leggen een theoretisch en praktisch fundament voor de pastorale zorg in de plaatselijke gemeente. CPC richt zich op iedereen die pastoraal betrokken wil zijn, van oudsten tot predikanten en van jeugd- en kringleiders tot zendelingen.…

Boswachter Corien Koreman vertelt in het Reformatorisch Dagblad over haar wandeling in het gebied van de Amerongse Berg: ‘Het leukste aan deze route is de afwisseling. Loop je op het ene moment nog door het dichte bos, het volgende moment sta je opeens op een open stuk heide of kijk je uit op de watervogels in het markante Egelmeer.’

*

Roel Wever, oud-burgemeester van Wijk bij Duurstede, is voorgedragen als burgervader van Heerlen. De VVD-er is in de Limburgse stad de opvolger van Emile Roemer, die de laatste tweeëneenhalf jaar de post waarnemend invulde. De 57-jarige Wever werkte ook in Kerkrade, Hillegom en Wijchen.…

Langeafstandsfietser Wout Jacobs zette afgelopen weekend een megaprestatie neer. De Utrechter legde in 25 uur maar liefst 428 kilometers af. En niet op een vlak parcours, de Amerongse Berg was het decor voor zijn ‘Everest-challenge’.

Vooraf stelde Jacobs als doel 22 uur fietsen en daarmee 8.848 hoogtemeters, dat is de hoogte van de Mount Everest. Hij hield het drie uur langer vol en daarmee vanzelfsprekend ook een grotere hoogte. De eindscore aan hoogtemeters was 10.268. De duurfietser haalde daarmee al 2600 euro binnen voor het World Bicycle Relief. Van het bedrag krijgen kinderen in ontwikkelingslanden een fiets om naar school te kunnen gaan.

De actie loopt door, bijdragen kan nog steeds. Een nieuwe fiets kost slechts 134 euro.…

Staatsbosbeheer start vanaf volgende week met werkzaamheden in boswachterij Amerongen. Het werk omvat meerdere fases.

Eerst zullen in het deel tussen Amerongen en Overberg fijnsparren verwijderd worden. Deze zijn aangetast door een kever, de ‘letterzetter’. Uiteindelijk sterven ze daardoor. De letterzetter is een kleine kever die eitjes legt in de bast van bomen, voornamelijk van fijnsparren. De larven vreten gangen in een symmetrisch patroon onder de bast. Daar komt de naam letterzetter vandaan. De larven vliegen uit als kever en gaan op zoek naar nieuwe bomen.

Als dit klaar is, start het onderhoud in het Zuilensteinse bos. Hier krijgen bomen op een aantal plekken meer ruimte. Het dunnen van het bos is noodzakelijk om het bos gevarieerd en toekomstbestendig te houden, aldus Staatsbosbeheer.…

De Amerongse Berg is populair bij wielrenners. Onlangs fietste Niels van Ekeren de berg honderd keer op, dit weekend volgt een nieuwe uitdaging.

Duurwielrenner Wout Jacobs gaat ‘everesten’, zoals hij het zelf zegt. Zijn doel is om de berg 180 keer op te fietsen. Dat betekent een afstand van ruim 400 kilometer en 8.848 hoogtemeters. Dat is zo ongeveer de hoogte van de Mount Everest. Jacobs verwacht zo’n 20 uur nodig te hebben voor de challenge.

Jacobs steunt hiermee een mooi doel. Met de opbrengst krijgen kinderen in Afrika een stevige fiets. Zie de site

Maandagmorgen was het al vroeg raak op de A12. Nog voor zeven uur meldde de ANWB een aanrijding bij Maarsbergen. Een bestelbus raakte onbedoeld op de naastgelegen rijstrook en raakte daarbij de auto naast hem. Waarschijnlijk was er sprake van een technisch euvel.

*

Hoe gaat het met de babypanda in Ouwehands Dierenpark? Je kunt het lezen in AD editie Veenendaal. Moeder Wu Wen zorgt prima voor haar jong. Helaas kunnen bezoekers moeder en kind nog niet zien, daar is het nog te vroeg voor. Bron: AD editie Veenendaal.

*

De crowdfunding voor ‘het laantje’ ofwel het plein van kasteel Amerongen startte maandag. Er is nog behoorlijk wat geld nodig, ondanks de bijdragen van fondsen en overheden.…

De loketten van de gemeente Wijk bij Duurstede zijn nog steeds alleen op afspraak te bezoeken. Een afspraak maken kan heel eenvoudig via de site van de gemeente. En alleen als het echt dringend is.

*

Het Henschotermeer gaat woensdag 10 juni weer open. Maar let op: kaartjes voor toegang en parkeren moet u wel vooraf online bestellen! Betalen op de locatie zelf kan alleen met pinpas.

*

De Kaap meldt dat DVSA Amerongen wil proberen om samen met buurclubs een sterke vrouwenvoetbalselectie op te zetten. Heuvelrugbreed en op hoog niveau. Bron: Nieuwsblad De Kaap…

Volgende week start een actie om financiën te vinden om het Margaretha Turnorplein in Amerongen in ere te kunnen herstellen. Er is nog ongeveer honderdduizend euro nodig.

Kasteel Amerongen wil samen met de gemeente Utrechtse Heuvelrug het eens zo statige plein weer terugbrengen naar de oude status. Diverse fondsen zegden al een bijdrage toe, maar er is nog een tekort. De organisatie wil deze ton door middel van crowdfunding binnenhalen. Doel is het Margaretha Turnorplein weer maken tot een kasteelplein voor iedereen.

Maandag 8 juni is de aftrap van de actie. Met volop ‘reuring’, ook op de nabijgelegen Wilhelminaschool.…

Stichting Kasteel Amerongen wil samen met gemeente Utrechtse Heuvelrug het Margaretha Turnorplein opnieuw inrichten, zo schrijft De Kaap. Of dit lukt is vooral afhankelijk van vergunningen en financiering.

RTV Utrecht meldt dat de provincie Utrecht met omwonenden en gemeenten in gesprek gaat om de N229 tussen Bunnik en Wijk bij Duurstede veiliger te maken. Aanleiding is het aantal ongelukken op de tweebaansweg.…


Current track

Title

Artist

Background