Leersum

Op maandag 5 oktober start de provincie met groot onderhoud aan de N226 tussen Maarsbergen en Leersum. Het verkeer kan last ondervinden van het werk aan de weg.

Het gaat om het weggedeelte tussen de Maarnse Grindweg in Maarsbergen en de Donderberg-rotonde in Leersum. Het asfalt heeft onderhoud nodig, voor de veiligheid is het belangrijk dat het wegdek in goede conditie verkeert.

De N226 wordt een aantal momenten volledig afgesloten voor doorgaand verkeer, namelijk op maandag-, dinsdag- en woensdagavond vanaf 20.00 uur tot de volgende morgen vroeg. De werkzaamheden duren een week, zo verwacht de provincie.…

Heerlijke muziek in een gezellige omgeving, dat was het recept voor Sunday’s Favorites. Deze week zendt 90FM een verslag uit van zo’n muzikale middag in De Binder in Leersum.

Het initiatief voor de Favorites komt van de plaatselijke artieste Jeanine Roos. Met af en toe een optreden van een lokale artiest. De zangeres zong haar favoriete nummers en vertelde waarom deze zo speciaal voor haar zijn. Het terras bij De Binder was de locatie voor de optredens van Roos op de zondagen 5 en 19 juli.

Het optreden is op video vastgelegd en de hele week te zien op 90TV, elke dag om 21.00 uur. U kunt onze televisiezender bekijken bij Ziggo, KPN en Caiway, maar ook via de site van Regio90.…

De winnaars van de mozaïekententoonstelling in Leersum zijn bekend. De eerste prijs ging naar de Leersumse Keien. De jury, onder leiding van burgemeester Frits Naafs, beloonde zeven inzendingen met een prijs.

De inzending ‘Hakuna Matata’ van de Eendagsvliegen werd tweede, gevolgd door de  Heuvelrug-inzending ‘We broeden nog even door’. Bij de jeugd ging scouting Zuylensteyn CorsoKidz er met de hoofdprijs vandoor. Er was ook een categorie Bouwers. Daar werden de Eendagsvliegen winnaar, gevolgd door HDS met ‘Groeten uit Leersum’. Derde werden de Dobbelstenen, met het mozaïek ‘Hippe Kip’.

De tentoonstelling in De Binder verving het traditionele corso, dat dit jaar vanwege de coronaperikelen niet door kon gaan.…

Voor- en tegenstanders van de geplande kap van bomen aan de Broekhuizerlaan in Leersum blijven zich roeren. De social media-berichten vliegen over en weer, de lokale media staan er vol mee.

Zo startte de Partij voor de Dieren werkgroep Utrechtse Heuvelrug een petitie om de gemeente Utrechtse Heuvelrug op te roepen geen vergunning te verlenen voor de kap. Boomdeskundige Copijn laat van zich horen en zegt dat de bomen nog zeker een eeuw mee kunnen, de opinie van de Bosgroep Midden-Nederland daarentegen is finaal tegengesteld.

Het college stuurde woensdag een informatiebrief naar de raad. Dinsdag geeft wethouder Chantal Broekhuis rond kwart over zes een toelichting over deze RIB in het radioprogramma 90 in de Regio.…

Door corona dit jaar geen bloemencorso in Leersum, maar de organisatie bedacht een mooi alternatief. Dit weekend is er een tentoonstelling van dahliamozaïeken in De Binder.

De tentoonstelling werd vrijdagmiddag geopend door Angelique van den Bos, de bloemenkoningin van 2020. Dorpsdichter Gera Pronk schreef een gedicht voor de ‘schone bloemenkoningin, beschermvrouw van het nachtboeket’. Ook burgemeester Frits Naafs gaf acte de presence, hij was gevraagd om te jureren. De prijsuitreiking is zondag om 16.00 uur.

De bloemenkunstwerken zijn het gehele weekend te zien in sport- en cultuurcentrum De Binder in Leersum. De toegang is gratis, maar u moet wel vooraf reserveren. U krijgt dan een tijdslot aangewezen.…

De Tijdlijn van Leersum bericht dat het historisch koffie-uur weer wordt hervat. Ook de tentoonstelling is weer te bezichtigen. Bij alle activiteiten houdt de organisatie uiteraard rekening met de coronarichtlijnen.

Na de versoepeling van de coronamaatregelen, start de Tijdlijn weer met het historisch koffie-uur. Wees gerust: de koffie is niet historisch, maar lekker vers en u krijgt er ook nog een heerlijke plak koek bij. Thee mag natuurlijk ook. Noteer vrijdag 28 augustus, van 19.00 – 20.00 uur. Het plan is om buiten te gaan zitten, op het balkon bij de Tijdlijn.

De tentoonstelling ‘Leersum en zijn schapen’ is ook weer geopend.  U kunt de tentoonstelling bekijken tijdens de openingstijden van de bibliotheek. Dat is vooralsnog iedere woensdag van 10.00 – 17.00 uur.…

Geen Leersums bloemencorso dit jaar, Covid-19 gooide roet in het eten. Het comité heeft echter een mooi alternatief bedacht. Van 21 t/m 23 augustus zijn er bloemenmozaïeken te bewonderen in De Binder.

Het annuleren van het corso was uiteraard een grote teleurstelling. In plaats van moedeloos bij de pakken neer te zitten, ging het bestuur op zoek naar een alternatief. Met als resultaat de tentoonstelling met dahlia-mozaïeken. De nijvere bouwers tonen volgend weekend hun kunstwerken, uiteraard coronasafe. De opening van het evenement is vrijdagmiddag door bloemenkoningin Angelique van den Bos.

De bloemenpracht is te bewonderen op vrijdag en zaterdag van 16.00 tot 22.00 uur, zondag is de expo te zien van 14.00 tot 18.00 uur.…

Stevige onweersbuien met dito wind en regen teisterden dinsdagavond een aantal locaties. Het hart van de Heuvelrug leek het epicentrum van het noodweer, op andere locaties bleef het ‘gewoon’ een hete avond.

In Leersum was het wel raak. Aan de Hittekamp (toepasselijke naam …) trok een gesneuvelde boom een lantaarnpaal in z’n val mee (zie de foto). Ook aan de Broekhuizerlaan moesten bomen het ontgelden. Voer voor discussie, want deze bomen zijn volop in het nieuws. De eigenaar wil ze vervangen, omdat het levenseinde van de bomen nadert. Anderen menen te weten dat de bomen nog decennia meekunnen.

In een aantal situaties moest de brandweer in actie komen. Ook de komende periode kunnen dergelijke buien plots ontstaan.…

Door corona blijven de meeste Nederlanders dit jaar in eigen land. In onze omgeving valt genoeg te beleven. Regio90 geeft tips voor uitjes in de eigen regio. Met deze temperaturen gaan we uiteraard op zoek naar verkoeling, op naar Bosbad Leersum.

We vinden het bosbad even buiten de kern van Leersum, op de flank van de Leersumse Berg. Het zwembad ligt in een oorspronkelijke zandafgraving. Op het ongeveer 4 hectare grote terrein liggen drie bassins. Een kleuterbad, een recreatiebad met glijbaan en een wedstrijdbad van 25 meter, voorzien van twee duikplanken. Verder uiteraard zonneweiden, een kiosk en een kleedgebouw.

Bosbad Leersum bestaat in 2021 een halve eeuw. In die vijftig jaar was het bad een gewaardeerde zwemgelegenheid voor Leersum, Amerongen en de wijde regio.…

Fietsen een tweede leven geven, asielzoekers zijn er blij mee. Stichting PrimaPerspectief coördineert de fietsenrepairspot op het AZC in Leersum.

Voor asielzoekers is zo’n fiets een uitkomst. Ze kunnen zo gemakkelijker naar een van de omliggende dorpen of zomaar ’s een uitstapje maken. De kinderen in het asielzoekerscentrum zijn zichtbaar blij met hun vervoersmiddel.

Wim is vrijwilliger in de herstelplaats. ‘Het is prachtig om de mensen hier zo te kunnen helpen. Inwoners bieden hun oude fiets aan, wij knappen ‘m op en de bewoners hier kunnen voor een goedkoop prijsje een fiets kopen’.

Twee jaar terug startte PrimaPerspectief met het initiatief. Twee keer per week is de werkplaats geopend. Vooral voor reparaties. ‘Het gaat soms om de eenvoudigste dingen. Voor ons eenvoudig dan, voor een bewoner hier niet.…


Current track

Title

Artist

Background