Leersum

Geen Leersums bloemencorso dit jaar, Covid-19 gooide roet in het eten. Het comité heeft echter een mooi alternatief bedacht. Van 21 t/m 23 augustus zijn er bloemenmozaïeken te bewonderen in De Binder.

Het annuleren van het corso was uiteraard een grote teleurstelling. In plaats van moedeloos bij de pakken neer te zitten, ging het bestuur op zoek naar een alternatief. Met als resultaat de tentoonstelling met dahlia-mozaïeken. De nijvere bouwers tonen volgend weekend hun kunstwerken, uiteraard coronasafe. De opening van het evenement is vrijdagmiddag door bloemenkoningin Angelique van den Bos.

De bloemenpracht is te bewonderen op vrijdag en zaterdag van 16.00 tot 22.00 uur, zondag is de expo te zien van 14.00 tot 18.00 uur.…

Stevige onweersbuien met dito wind en regen teisterden dinsdagavond een aantal locaties. Het hart van de Heuvelrug leek het epicentrum van het noodweer, op andere locaties bleef het ‘gewoon’ een hete avond.

In Leersum was het wel raak. Aan de Hittekamp (toepasselijke naam …) trok een gesneuvelde boom een lantaarnpaal in z’n val mee (zie de foto). Ook aan de Broekhuizerlaan moesten bomen het ontgelden. Voer voor discussie, want deze bomen zijn volop in het nieuws. De eigenaar wil ze vervangen, omdat het levenseinde van de bomen nadert. Anderen menen te weten dat de bomen nog decennia meekunnen.

In een aantal situaties moest de brandweer in actie komen. Ook de komende periode kunnen dergelijke buien plots ontstaan.…

Door corona blijven de meeste Nederlanders dit jaar in eigen land. In onze omgeving valt genoeg te beleven. Regio90 geeft tips voor uitjes in de eigen regio. Met deze temperaturen gaan we uiteraard op zoek naar verkoeling, op naar Bosbad Leersum.

We vinden het bosbad even buiten de kern van Leersum, op de flank van de Leersumse Berg. Het zwembad ligt in een oorspronkelijke zandafgraving. Op het ongeveer 4 hectare grote terrein liggen drie bassins. Een kleuterbad, een recreatiebad met glijbaan en een wedstrijdbad van 25 meter, voorzien van twee duikplanken. Verder uiteraard zonneweiden, een kiosk en een kleedgebouw.

Bosbad Leersum bestaat in 2021 een halve eeuw. In die vijftig jaar was het bad een gewaardeerde zwemgelegenheid voor Leersum, Amerongen en de wijde regio.…

Fietsen een tweede leven geven, asielzoekers zijn er blij mee. Stichting PrimaPerspectief coördineert de fietsenrepairspot op het AZC in Leersum.

Voor asielzoekers is zo’n fiets een uitkomst. Ze kunnen zo gemakkelijker naar een van de omliggende dorpen of zomaar ’s een uitstapje maken. De kinderen in het asielzoekerscentrum zijn zichtbaar blij met hun vervoersmiddel.

Wim is vrijwilliger in de herstelplaats. ‘Het is prachtig om de mensen hier zo te kunnen helpen. Inwoners bieden hun oude fiets aan, wij knappen ‘m op en de bewoners hier kunnen voor een goedkoop prijsje een fiets kopen’.

Twee jaar terug startte PrimaPerspectief met het initiatief. Twee keer per week is de werkplaats geopend. Vooral voor reparaties. ‘Het gaat soms om de eenvoudigste dingen. Voor ons eenvoudig dan, voor een bewoner hier niet.…

Vrijdag was er opnieuw een actie voor het behoud van de beuken aan de Broekhuizerlaan. De beoogde bomenkap leidt tot discussie tussen voor- en tegenstanders.

Dit keer waren vertegenwoordigers van Urgenda, de Bosgroep en de Partij voor de Dieren afdeling Heuvelrug met Jørn Copijn actief bij de bewuste bomen in Leersum. Alle bomen kregen een zogenoemde treetag op de stam. Daarop is exact te zien wat een boom voor het milieu betekent.

De kap zou nodig zijn omdat de bomen niet erg lang meer mee zouden gaan. Anderen zeggen dat ze nog wel een eeuw kunnen standhouden. Burgemeester Naafs reageerde via Twitter: ‘Ik hoop dat alle partijen nog eens met elkaar in gesprek gaan’.…

Fietsen opknappen op het AZC is één van de activiteiten van PrimaPerspectief. De organisatie zoekt een coördinator voor dit mooie project.

Bewoners van het asielzoekerscentrum knappen onder begeleiding van een medewerker van PrimaPerspectief fietsen op. Zo krijgen afgedankte rijwielen weer een nieuw leven, asielzoekers zijn er blij mee. Voor de fietsenopknap zoekt PrimaPerspectief een coördinator. Je vindt het leuk om met mensen om te gaan. Durft verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van het fietsenproject te nemen. Dan is dit voor jou!

Neem voor deze leuke klus contact op met PrimaPerspectief. Bel met projectleider Willy Marks via  06-80165980 of mail naar info@primaperspectief.nl

Voetbalvereniging HDS bestaat dit jaar 90 jaar. Vanwege de coronasituatie krijgt de verjaring minder aandacht dan gewenst.

Uit de fusie van de korfbalverenigingen TOG in Leersum en AKC in Amerongen ontstond in 1930 korfbalvereniging Hoger Door Samenwerking, afgekort tot HDS. De korfbalclub breidde zich vervolgens uit met een gymnastiekafdeling, een voetbalafdeling, een toneelafdeling en een muziekgroep, genaamd de ‘HDS Melodianten’. Na de oorlog bleven alleen voetbal, gymnastiek en toneel over. In 1984 transformeerde HDS van omnivereniging naar voetbalvereniging.

HDS speelt op dit moment derde klasse. Tien jaar terug kwam de club maar liefst twee klassen lager uit, in dat seizoen promoveerde de club. Een jaar later volgde promotie naar de derde klasse. In 2017 was er een dipje, de voetballers uit Leersum degradeerden naar de vierde klasse.…

Muziekvereniging Eendracht Maakt Macht heeft een deels nieuw bestuur. Annelies van Huissteden en Linda Nagel traden terug als respectievelijk voorzitter en secretaris.

Bij EMM staan gezelligheid, saamhorigheid én muziek centraal. De Leersumse vereniging kent verschillende activiteiten. Natuurlijk de harmonie en majorette, maar ook melody percussion, een klein orkest en een gelegenheidsband. EMM verzorgt ook muzieklessen. Er zijn verschillende docenten voor iedere instrumentsoort. Nieuwe leerlingen krijgen de eerste vier lessen gratis.

Het nieuwe bestuurskwintet bestaat uit voorzitter Annet van Swieten, Mariëlle Sterkenburg, Evert Jan Lerk, Cora van de Grift en Djoeke van Huissteden.…

Voetbalvereniging HDS won deze week de ‘helden-actie’. Dankzij het gewonnen geldbedrag installeert de club uit Leersum een gloednieuwe lichtinstallatie.

De actie zocht uitzonderlijke initiatieven die in de coronacrisis ontstonden. Helden van sportverenigingen die iets uitzonderlijks deden om anderen te helpen. HDS zette in samenwerking met de lokale Albert Heijn een gratis bezorgservice op voor mensen die zelf geen boodschappen konden doen.

Inwoners gaven via telefoon, mail of formulier een bestelling door. Vervolgens ging een team winkelen bij AH, de oudere jeugd bezorgde de boodschappen bij de mensen thuis. Het initiatief werd door de organisatoren bijzonder gewaardeerd, vandaar de eerste prijs.…

Het college Utrechtse Heuvelrug heeft besloten om te onderzoeken of een uitbreiding van natuurbegraven in Doorn en Leersum haalbaar is.

De beschikbare capaciteit aan natuurgraven in Doorn is beperkt. Gezien de belangstelling zijn er over drie tot vijf jaar geen natuurgraven meer beschikbaar. De meest geschikte locatie voor uitbreiding is het bos grenzend aan de Nieuwe Algemene Begraafplaats in Doorn. Hier is wel een bestemmingsplanwijziging voor nodig.

Als alternatief hebben enkele bewoners uit Leersum de mogelijkheid aangedragen voor het inrichten van een gedeelte voor natuurbegraven op de Nieuwe Algemene Begraafplaats in Leersum. De haalbaarheid van dit initiatief wordt samen met de initiatiefnemers onderzocht.…


Current track

Title

Artist

Background