Regio

Een aantal winkels mag aanstaande maandag (Tweede Pinksterdag) de deuren openen. De gemeenten in onze regio besloten hiertoe.

Winkels die voeding, geneesmiddelen of andere essentiële zaken aanbieden, mogen op pinkstermaandag van negen tot negen open. Dit vanwege de bijzondere situatie als gevolg van Covid19. Doel is om gespreid boodschappen doen mogelijk te maken en drukte op andere dagen te voorkomen. Want ook nu geldt: houdt minimaal 1,5 meter afstand!

Het kan zijn dat niet alle winkeliers meedoen aan de verruiming van de openingstijden. Raadpleeg voor de zekerheid de websites van de betreffende winkels.…

GGD regio Utrecht heeft speciale teststraten ingericht om te testen op corona. De test is alleen bedoeld voor werkers in zorg, onderwijs, kinderopvang, sport, handhaving en toezicht, openbaar vervoer en voor mantelzorgers en contactberoepen.

Er zijn in onze regio drie testlocaties, te weten in Houten (Expo), Soesterberg (Nationaal Militair Museum) en Veenendaal (voormalige Ritmeester-fabriek). U komt alleen in aanmerking voor de test als klachten of symptomen heeft die op een coronabesmetting zouden kunnen wijzen.

Binnenkort kunnen ook mensen die niet in een van de genoemde sectoren zich laten testen.…

Vorige week al berichtten we over de heropening van een aantal bibliotheken, ZOUT meldt dat volgende week meer vestigingen zullen volgen.

Vanaf 1 juni 2020 breidt ZOUT de openstelling uit. De locaties Cothen, Leersum, Maarn en Driebergen zullen dan weer gedeeltelijk openen. De dienstverlening blijft beperkt tot het lenen en inleveren van boeken, bijeenkomsten zullen er nog niet zijn.

De openstelling gaat gepaard met een aantal strikte maatregelen. Zoals een maximum aantal bezoekers, aangeraakte boeken moeten worden meegenomen en uiteraard het houden van de afstand van minimaal anderhalve meter. Teruggebrachte boeken gaan 72 uur in quarantaine, omdat nog niet duidelijk is hoelang het virus op papiermateriaal overleeft.…

Ouwehands Dierenpark ging al eerder open, deze week heropende de dierentuin in Amersfoort. Musea mogen weer bezocht worden, zoals binnenkort het Utrechtse spoorwegmuseum. Zo gaan er steeds meer deuren van het slot.

Dit alles binnen de richtlijnen, met beperkte toegang. Daarom is het belangrijk om vooraf de site van de betreffende locatie bekijken. Dat geldt ook voor de restaurants, die vanaf 1 juni weer mondjesmaat open mogen. Vooraf reserveren is de regel.

En als u op bezoek bent: houdt u aan de voorschriften. Want corona kunnen we alleen samen overwinnen.…

De islamitische ramadan duurde voor een groep moslims een dag langer. De islamitische kalender bepaalt dat de vastenmaand eindigt wanneer boven Mekka de eerste nieuwe maan verschijnt. Vrijdagavond werd er boven Saoedi-Arabië geen maan waargenomen, dus zou zaterdag nog een vastendag zijn.

Niet alle moslims houden de traditionele kalender aan. Turkse gelovigen gaan uit van de maanstanden boven Ankara, voor hen eindigde de vastenperiode wél vrijdagavond. De meeste Marokkaanse moslims echter gaan uit van de traditionele kalender en moesten zaterdag nog vasten.

Omdat de maanstand bepalend is voor de vastenperiode, verschuift deze elk jaar. Over vijf jaar bijvoorbeeld valt de ramadan twee maanden eerder.…

Jan Overweg is deze week geïnstalleerd als wethouder van de gemeente Houten. De 54-jarige inwoner van het Utrechtse Elst was van 2014 tot 2018 wethouder in Leusden.

Overweg was van 2007 tot 2014 raadslid en fractievoorzitter van de ChristenUnie in Leusden. Hij heeft veel bestuurlijke ervaring en werkte onder meer namens het ministerie van VWS als projectleider bij ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.

In Houten was een crisis ontstaan toen CU-wethouder Smith moest aftreden en de twee fractieleden van de partij tegelijkertijd aankondigden te moeten stoppen vanwege verhuizing.…

De gemeenteraden van Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Rhenen en Renswoude stelden samen het Integraal Veiligheidsplan Heuvelrug vast. Na een jaar is al te merken dat het plan werkt.

Alle betrokken gemeenten boeken naar eigen zeggen dankzij de samenwerking mooie resultaten tegen ondermijnende criminaliteit. Hierbij probeert de onderwereld gebruik te maken van faciliteiten en diensten van de bovenwereld. Criminelen proberen bijvoorbeeld een schuur of loods te huren of crimineel geld wit te wassen.

Dit kan de samenleving en rechtsstaat ontwrichten en ondermijnen. Daarom is de regionale samenwerking zo belangrijk, zo stellen de betrokken gemeenten.…

Nieuwssite Puuhr ontdekte dat de Driebergse vestiging van Aldi nu haar pijlen richt op verhuizing naar een bedrijfspand aan Nijendal. Eerder was de Appelgaard in beeld, inmiddels diende Aldi een Wabo-aanvraag in voor ombouw van de loods op het adres Nijendal 24 naar een regionale Aldi-vestiging.

In Dit is Wijk lezen we dat een ree onbedoeld in het Amsterdam Rijnkanaal bij Cothen belandde. De brandweer kwam ter plaatse, maar de ree zwom naar de andere kant van het kanaal en verdween in het duister.…

Ook de komende jaren zal er veel vraag zijn naar woningen. De behoefte verschuift wel, vooral als gevolg van vergrijzing en meer alleenstaanden.

Vooral het tekort naar geschikte woningen voor bijvoorbeeld senioren blijft een heikel punt. Ook duurzame woningen en betaalbare woningen voor starters blijven het komende decennium schaars, zo verwachten economen.

Er zal vooral vraag zijn naar huurwoningen. Mede gevoed door oplopende werkloosheid, dalende inkomens en minder bestaanszekerheid. Dit kan betekenen dat meer inwoners financieel in de problemen komen en een beroep doen op een sociale huurwoning.…

AD editie Wijk bij Duurstede heeft een mooi artikel over het verleden van de stad. Bij werkzaamheden ontdekten archeologen bouwresten uit van eeuwen her. De gevonden stenen, aardewerk, dierlijke botten en leerresten kunnen van historisch belang zijn.

Het programma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht besteedde aandacht aan de moordzaak in Cothen, van 26 maart jongstleden. De politie is op zoek naar getuigen die meer kunnen vertellen. Een 20-jarige man uit Amersfoort wordt verdacht van de moord.

Nieuwssite Puuhr meldt dat het bedrijf Deltafiber glasvezel wil aanleggen in Maarn, Maarsbergen en Overberg. Voordelen: sneller internet, TV en bellen. Voorwaarde is wel dat op 13 juli 2020 35% van de bewoners aangeeft deel te zullen nemen.…


Current track

Title

Artist

Background