Regio

Alle bussen in ons land krijgen de komende maanden een kuchscherm bij chauffeur. De noviteit moet het zwartrijden beperken en maakt het busvervoer door betere ventilatie besmettingsveiliger.

Sinds de hervatting van het stads- en streekvervoer stappen passagiers in via de achterdeur. De ruimte bij de chauffeur is afgesloten via kettingen. Het is daardoor gemakkelijker om zwart te rijden. Na plaatsing van de kuchschermen moeten we weer via de vooringang instappen, het zonder betalen reizen wordt daardoor een stuk lastiger.

Het heropenen van de vooringang is ook gunstig voor de ventilatie. De chauffeur zal voortaan voor ventilatie bij elke stop de voordeur én de achterdeuren openen, ongeacht of er reizigers in- en uitstappen.…

Het pandajong in Ouwehands Dierenpark zal medio oktober te zien zijn voor de bezoekers. Aanstaande vrijdag krijgt de babybeer een naam.

Het gaat goed met de kleine panda. Mama-panda zorgt goed voor haar nakroost. Het is op deze leeftijd nog niet te zien of het een jongen of een meisje is. Daarom zal de panda ook een genderneutrale naam krijgen, een naam die zowel bij een mannetje als een vrouwtje past. De diergaarde wil niet langer wachten met de naamgeving, omdat het dier volgens Chinees gebruik binnen honderd dagen een naam moet krijgen.

Ouwehands koos samen met de ambassade en de Chinese Wildlife-organisatie vijf mogelijke namen uit. Ruim 22.000 mensen uit de hele wereld brachten de afgelopen weken hun stem uit op een naam.…

Geleidelijk starten de activiteiten van Utrechts Landschap weer op. Daarbij is de afweging steeds wat mogelijk is gezien de coronasituatie.

Een aantal van de infocentra is weer open voor publiek. De vrijwilligers kijken er naar uit om weer bezoekers te ontvangen, maar van te voren inschrijven is wel noodzakelijk. Ook een aantal excursies in de provincie start weer. Zoals de excursies in het Amerongse Bos, de Blauwe Kamer, Kasteel Loenersloot en Park Vliegbasis Soesterberg.

Aanstaand weekend zijn er rondleidingen in kasteel Loenersloot (vrijdag en zaterdag), een fietsexcursie Militaire Historie op zaterdag en een bijenexcursie in Harmelen op zondag 16 augustus. U vindt alle opties in het activiteitenoverzicht op de site van Utrechts Landschap.…

Zondag werd de eerste hittegolf van 2020 een feit. Het KNMI noteerde toen de vijfde achtereenvolgende zomerse dag, drie daarvan gaan als tropisch de boeken in. Daar zal het niet bij blijven, ook de eerste dagen van deze week is het ronduit heet. Het is de eerste hittegolf in 2020.

Vorig jaar waren er in ons land twee hittegolven, met een hoogst gemeten temperatuur van 37,5 graden Celsius. Het nationale hitterecord is gevestigd op 40.7 graden in Gilze-Rijen op 25 juli 2019.…

Waterleidingbedrijf Vitens signaleert een sterke toename van het watergebruik. Het bedrijf vraagt inwoners om zuinig te zijn.

Vitens is verantwoordelijk voor het drinkwater in vijf provincies, waaronder Utrecht. Door de droogte is de stand van het grondwater flink gedaald, vooral in hoger gelegen zandgebieden. Daar komt nu het extra gebruik als gevolg van de hittegolf bij. Het meergebruik loopt op tot soms wel 50 procent, zo constateert de drinkwaterleverancier.

Als we niet minderen, zal Vitens de druk in de leidingen moeten verminderen. Het kan er zelfs toe leiden dat er helemaal geen water meer uit de kraan komt. Stop met niet noodzakelijk gebruik, is de oproep. Zoals het sproeien van de tuin en het vullen van zwembadjes.…

Marieke Schouten, wethouder in Nieuwegein, is de nieuwe voorzitter van het Netwerk Water & Klimaat Utrecht Zuidwest. Mevrouw Schouten volgt Herman Geerdes op, voormalig wethouder van Houten.

Binnen dit netwerk werken het waterschap, de provincie en de veiligheidsregio samen met de 14 betrokken gemeenten, waaronder Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede. Doel is het klimaatbestendig maken van de regio.

De regio is bijzonder gevarieerd en strekt zich uit van de bossen op de Utrechtse Heuvelrug tot het veenweidegebied in het Groene Hart. Daar tussenin ligt het rivierengebied en de stedelijke kernen.…

Een brand op een autosloperij in Duiven zorgde vrijdag voor een enorme rookontwikkeling. De rookwolken reikten tot in onze regio. Er ging zelfs een NL-alert uit. Er zouden zo’n duizend auto’s op het terrein hebben gestaan, in rijen van vijftien meter hoog. Omdat er veel kunststof in vlammen opging, was de rook niet zonder gevaar. Inwoners kregen het advies om ramen en deuren te sluiten.

Pas in de loop van de dag kreeg de brandweer de brand onder controle. Het nablussen duurde daarna nog uren.…

Diverse instanties waarschuwen voor verslapping van de coronamaatregelen. In sommige plaatsen in ons land zijn nieuwe besmettingshaarden vastgesteld. Peter de Oudsten, voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht, waarschuwt voor een tweede golf.

De waarnemend burgemeester van Utrecht sprak via een videoboodschap zijn bezorgdheid uit. Verreweg de meeste mensen houden zich keurig aan de richtlijnen, maar er zijn helaas ook groepen die alle waarschuwingen aan de laars lappen.

‘Was uw handen, houdt anderhalve meter afstand en vermijd drukke plekken’, zegt Den Oudsten. Eerder al riepen de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam op tot strengere maatregelen. Wellicht is een mondkapjesplicht toch niet zo’n gek idee.…

Het college van Zeist stelt haar gemeenteraad voor om te onderzoeken of er ten zuiden van de gemeente zonnevelden en windmolens kunnen komen. Het gaat om het gebied tussen de A12 en het spoor.

Het Zeister college wil bij de planvorming de inwoners en andere belanghebbenden nadrukkelijk betrekken. Inwoners zouden ook kunnen delen in de opbrengsten van een eventueel initiatief. Ook de belangen van landschap, natuur, cultuurhistorie, recreatie, landbouw en andere stakeholders wegen zwaar.

Het gaat om een eerste idee, niet meer dan dat. Het spreekt voor zich dat buurgemeenten zoals Utrechtse Heuvelrug geraadpleegd zullen worden.…

Het is weer oppassen geblazen, het dievengilde is na een coronapauze weer actief. Ook in onze regio, zo klinkt het van verschillende kanten.

Toen Covid19 uitbrak, liep het aantal inbraken en andere criminaliteit terug. Dat is inmiddels verleden tijd. Zo waarschuwen de instanties nadrukkelijk voor woninginbraken. Zoals altijd in vakantietijd liggen de boeven op de loer.

Als u op vakantie gaat, zorg er dan voor dat dit niet al te duidelijk zichtbaar is. Bijvoorbeeld door de buren te vragen de gordijnen open en dicht te doen, hetzelfde geldt voor de verlichting. Als u een oprit bij uw huis heeft, is er misschien iemand in de straat die daar tijdelijk zijn auto plaatst. Dat geldt als u met vakantie gaat, maar ook bij een dagje uit.…


Current track

Title

Artist

Background