Wijk bij Duurstede

Op maandag 5 oktober 2020 zal wethouder Hans Marchal het eerste herkenningspaaltje zelfbeheer onthullen. Met de bordjes laat de gemeente haar waardering zien voor het werk van de zelfbeheerders.

Zelfbeheer houdt in dat een inwoner, een groepje inwoners of een vereniging een stukje openbare ruimte verzorgt. Bijvoorbeeld het knippen van hagen of het verzorgen van een plantsoentje of ander stukje groen in de eigen omgeving.

Wethouder Marchal: ‘We zijn heel blij met onze zelfbeheerders! Daarom plaatsen we herkenningspaaltjes. Hiermee laten we zien dat we dankbaar zijn voor het werk dat zij verzetten.’ In de drie kernen zijn ruim 250 zelfbeheerplekken.…

Dinsdag maakte het RIVM de meest recente coronacijfers bekend. Het aantal coronabesmettingen nam flink toe, gelukkig waren er in Wijk en Utrechtse Heuvelrug geen ziekenhuisopnamen of sterfgevallen.

In Utrechtse Heuvelrug kwamen er 73 nieuwe besmettingen bij, Wijk bij Duurstede registreerde 26 positief geteste inwoners. Gemeten per 100.000 inwoners doet Wijk bij Duurstede het iets beter dan de Heuvelrug-gemeente.

Er is bezorgdheid bij de colleges van onze gemeenten. Zowel burgemeester Iris Meerts van Wijk bij Duurstede als haar collega Frits Naafs roepen de inwoners op de richtlijnen strak te volgen. Er is bezorgdheid bij de colleges van onze gemeenten. Ze sturen een brief naar inwoners en ondernemers, verder is er dagelijks een aantal malen een oproep via 90FM te horen.…

Afgelopen weekend trof een inwoonster van Wijk bij Duurstede veertig archiefdozen aan in een papiercontainer. Het blijkt te gaan om kopieën van een onderzoeker van het Regionaal Archief Zuid-Utrecht.

De vrouw trof in de archiefdozen documenten aan met daarop het oude gemeentewapen. Dat bracht de vrouw er toe om de vondst te melden bij de gemeente en de politie. De gemeente sloot de container meteen af en bracht de dozen naar een veilige plek. Het privacygevoelige materiaal gaat binnenkort de shredder in.

Burgemeester Iris Meerts over het incident: ‘Iedereen moet goed nadenken hoe je moet omgaan met gevoelige gegevens. Wees je ervan bewust wat ermee kan gebeuren’.…

Maandag was er enige tijd was het Revius te Wijk bij Duurstede enige tijd ‘waterloos’. Er kon geen gebruik gemaakt worden van de toiletten, ook handen wassen was niet mogelijk. Vanaf het derde lesuur kregen de leerlingen vrijaf. In de loop van de dag was het euvel weer hersteld, dinsdag werd er weer gewoon les gegeven.…

In de afgelopen week ging het aantal positieve coronatests opnieuw omhoog. Landelijk steeg het aantal meldingen in één week met ruim de helft, ook in Wijk en Utrechtse Heuvelrug nam het aantal coronazieken toe.

Utrechtse Heuvelrug registreerde over de afgelopen twee weken 23 positieve testen. Gelukkig waren er geen ziekenhuisopnamen en sterfgevallen door corona. Wijk bij Duurstede scoorde over dezelfde periode 9 nieuwe Covid19-besmettingen. Ook hier werd niemand in het ziekenhuis opgenomen vanwege corona, er waren ook geen sterfgevallen.

Gemeten per 100.000 inwoners is de situatie in onze regio niet ongunstig. Maar dat kan zomaar keren, het in acht nemen van de richtlijnen blijft cruciaal.…

Zaterdag steken burgers, bedrijven en gemeenten gezamenlijk de handen uit de mouwen om de omgeving op te ruimen. Dit doen zij tijdens World Cleanup Day. Ook in onze omgeving zijn er tal van acties.

Het doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil. En vooral ook het krijgen van waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. Overigens: schoonmaken en schoonhouden doe je niet één keer per jaar, dat hoor je elke dag te doen.

Regio90 besteedde jongstleden dinsdag uitgebreid aandacht aan de schoonmaak. Presentator Hetty Thijssen sprak met actieve ‘cleaners’ uit zowel Wijk als Utrechtse Heuvelrug.…

Paul Jacobs stapte woensdag op de fiets voor een megarit naar Rome. Door 2.000 kilometer weg te trappen, wil Jacobs geld binnenhalen om het onderzoek naar hersenstamkanker een boost te geven.

‘Het noodlot van de 4-jarige Kirsten heeft mij enorm aangegrepen’, zegt de 71-jarige inwoner van Wijk bij Duurstede.’ Als vlinder van een jong gezin werd zij vorig jaar slachtoffer van een hersenstamtumor. Ze werd nog zorgzaam opgenomen in het Prinses Maxima Centrum in Utrecht, maar de artsen konden niets voor haar doen. Dat is toch onbegrijpelijk, dat we in onze moderne tijd hier geen weerwoord voor hebben.’

Jacobs hoopt eind september in Rome aan te komen. Zijn vorderingen zijn te volgen via deze site.…

De meeste Nederlanders blijven dit jaar thuis of doen iets in eigen land. Gelukkig is er ook in de eigen regio genoeg te beleven. Ditmaal maken we een ronde langs musea en galeries in Wijk bij Duurstede.

We beginnen het culturele rondje bij Galerie Article, een moderne, hedendaagse kunstgalerie in de binnenstad. U vindt Galerie Article in de Oeverstraat, de ingang is herkenbaar aan de imposante Indiase poort.

We reizen naar Cothen. Op het adres Nachtdijk 9 vinden we Theetuin De Winkel, in de zomer dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur. Het is goed toeven daar, maar meer: er is ook een interessante kunstroute.

In Cothen is ook het Kersenmuseum gevestigd. Helaas vanwege corona deze zomer gesloten. Landwinkel en schenkerij de Kersenhut is wél open.…

Sinds afgelopen weekend kunt u Wijk bij Duurstede ook via beeld bezoeken. Stadsdichter en gids André van Zwieten en producent Huub Bakker maakten een prachtige video van bijna een kwartier, waarin de kijker meegenomen wordt langs de mooiste plekjes van de stad.

De film verhaalt over de oude geschiedenis van Dorestad tot en met de groei in de laatste decennia. De videowandeling voert langs de mooiste Wijkse monumenten: kasteel Duurstede, de Grote Kerk en molen Rijn en Lek. Met prachtige beelden van de prachtige binnenstad met authentieke panden, de gezellige winkels en de bruisende horeca.

De videoproductie Wandelen door Wijk bij Duurstede is te zien via deze site, maar ook te vinden op YouTube.…

De gemeente Wijk bij Duurstede hanteert sinds deze maand een nieuwe werkwijze voor het registeren van gevonden voorwerpen. Centraal daarin staat het registratiesysteem iLost.

Vindt u iets, breng het dan naar het Huis van de Gemeente. De gemeente registreert het dan in iLost. U kunt het ook thuis bewaren en zelf een melding maken in de tool. Als u iets verloren heeft, kunt u zelf iLost raadplegen en kijken of het door iemand gevonden en gemeld is.

Steeds meer gemeenten en organisaties maken gebruik van de  zoekmachine. Daardoor is het veel gemakkelijker om een verloren voorwerp terug te vinden. Al honderdduizenden ‘happy losers’ vonden dit jaar een gevonden voorwerp terug via de succesvolle tool iLost.…


Current track

Title

Artist

Background