Openbaar Vervoer

Het busvervoer in onze provincie krijgt meer elektrische voertuigen. Er rijden al zo’n 40 e-bussen, dat aantal zal dit jaar verder groeien.

Vorig jaar maakte de provincie afspraken met de vervoerders. In 2028 moet het openbaar vervoer voor honderd procent schoon en duurzaam zijn. De OV-bedrijven werken in het kader van deze doelstelling voortdurend aan een schoner wagenpark. Dit jaar kreeg Syntus nieuwe elektrobussen voor vervoer in de stad Amersfoort. U-OV rijdt al met twintig e-bussen in de stad Utrecht. En dat is nog maar het begin.

De inzet van e-bussen vraagt ook om het plaatsen van laadpalen. Deze zijn onder meer gepland bij de stations Utrecht Centraal en Utrecht Lunetten. De voorbereiding hiervan ligt op schema.…

Alle bussen in ons land krijgen de komende maanden een kuchscherm bij chauffeur. De noviteit moet het zwartrijden beperken en maakt het busvervoer door betere ventilatie besmettingsveiliger.

Sinds de hervatting van het stads- en streekvervoer stappen passagiers in via de achterdeur. De ruimte bij de chauffeur is afgesloten via kettingen. Het is daardoor gemakkelijker om zwart te rijden. Na plaatsing van de kuchschermen moeten we weer via de vooringang instappen, het zonder betalen reizen wordt daardoor een stuk lastiger.

Het heropenen van de vooringang is ook gunstig voor de ventilatie. De chauffeur zal voortaan voor ventilatie bij elke stop de voordeur én de achterdeuren openen, ongeacht of er reizigers in- en uitstappen.…

Doorgaans wordt rond deze tijd de dienstregeling voor het nieuwe jaar voorbereid. Door de onzekerheid rond corona gaat het nu langer duren.

Het OV-gebruik is fors teruggelopen. Ook nu er weer door iedereen gereisd mag worden, zijn de bussen veel leger dan normaal. De provincie en de vervoerders hebben besloten het overleg over de dienstregeling per december 2020 uit te stellen. Zodra er meer bekend is over de ernst en de gevolgen van de pandemie, maakt de provincie bekend hoe het verder gaat. U OV en Syntus krijgen het ook financieel flink voor de kiezen.

Het is mogelijk dat er tussentijdse wijzigingen komen. Het busvervoer zal zoveel mogelijk worden afgestemd op de veranderende vraag.…

Gaat treinstation Maarn verdwijnen? AD editie Heuvelrug weet dat er gedachten zijn over verplaatsing van het huidige sprinterstation naar Maarsbergen. Dat zou een optie zijn als er veel woningbouw zou komen rond Maarsbergen. AD laat ook wethouder Boonzaaijer over de plannen aan het woord.

Bron: AD editie Heuvelrug…

Gisteren meldden diverse media het nieuws dat een aantal provincies een rode kaart hebben uitgedeeld aan Keolis. De vervoerder zou creatief zijn omgegaan met de waarheid.

Als het verweer van Keolis niets uithaalt, verliest het bedrijf de concessie in grote delen van Gelderland, Overijssel en Flevoland. Het Nederlandse onderdeel van het Franse bedrijf is het niet eens met de kritiek en wil het cancelen van de gunning aanvechten. Ook de werknemers verenigd in de vakbonden voelen niets voor een eventuele straf.

Keolis Nederland is ook het moederbedrijf van Syntus, de vervoerder die in ons gebied het streekbusvervoer exploiteert. Syntus geeft aan dat de eerder genoemde problemen bij het moederbedrijf geen enkele invloed zullen hebben op de concessie in onze provincie.…

Per 1 juli zijn er in het OV weer meer plaatsen beschikbaar. Reizigers mogen weer alle beschikbare zitplaatsen in bussen en treinen gebruiken.

In de afgelopen periode was het openbaar vervoer beperkt tot noodzakelijke reizen. Met het versoepelen van de coronamaatregelen kunnen de bussen en treinen ook weer gebruikt worden voor shoppen, een dagje uit of vakantie. Ook is het vanaf 1 juli weer mogelijk om je fiets mee ten nemen in de treinen.

De OV-bedrijven vragen wel om drukke tijden te vermijden, reis dus buiten de spits. Houd ook zoveel als mogelijk onderling afstand, vooral ook bij de haltes en bij het in- en uitstappen. En uiteraard blijft een mondkapje verplicht.…

Omdat de huidige provinciale bushokjes aan het einde van hun levensduur zijn, vervangt de provincie ze dit jaar door nieuwe, duurzame exemplaren. Het gaat in totaal om ongeveer 200 nieuwe abri’s.

De huidige abri’s zijn gemiddeld zo’n 20 jaar oud. Veel van de abri’s verkeren in slechte staat en zijn technisch afgeschreven. Daarnaast levert de fabrikant geen materialen meer voor dit type. Bij vervanging van onderdelen, moeten deze op maat gemaakt worden. De abri’s zijn ook niet duurzaam. Stroomlevering voor verlichting van de reclamevitrines en dakverlichting gaat via het lichtnet, de abri’s hebben ook geen energiezuinige ledverlichting.

Uiterlijk 1 januari 2021 moeten alle nieuwe abri’s geplaatst zijn.…

De veerponten bij Wijk bij Duurstede vervoeren vanaf zaterdag 30 mei weer volgens de normale dienstregeling.

Het veer tussen Wijk en Rijswijk vaart op werkdagen en zaterdag van zes uur ’s ochtends tot middernacht, op zondag is de eerste overtocht om 09.00 uur. Het veer Beusichem-Wijk vice versa steekt dagelijks over tussen half zeven ’s ochtends en half elf ’s avonds.…

Vanaf volgende week hervat het openbaar vervoer de normale dienstregeling. Tegelijkertijd geldt een aantal strikte richtlijnen, waaraan reizigers zich dienen te houden.

Mondkapjes zijn vanaf 1 juni verplicht als u met het OV reist. Dat geldt voor bus, trein en tram, maar ook bijvoorbeeld voor veerponten. Als u geen mondkapje draagt, kan een boete van 95 euro volgen. Op stations en perrons is het mondkapje niet verplicht. Reizigers van 12 jaar en zijn vrijgesteld.

Reis alleen als het echt noodzakelijk is. Ga zoveel mogelijk uit elkaar zitten, de vervoerder geeft dit ook op de zitplaatsen aan.

Regionaal busvervoerder Syntus zegt dat elke bus groene en oranje stickers krijgt, om reizigers zo goed mogelijk te verspreiden. De stoelen bij het raam, met groene sticker, zijn vrij om te gebruiken.…

Het zou een bijzondere gebeurtenis moeten worden, maar de coronasituatie verhinderde het feestje. Toch is de afronding van de enorme klus een bijzonder moment.

Station Driebergen-Zeist is volledig vernieuwd. Niet alleen het station, maar ook het gebied eromheen. Van parkeergarage tot groenvoorzieningen, van fietsroutes tot wildpassages. Het station is gereed voor de verwachte reizigersgroei.

De werkzaamheden duurden meer dan drie jaar. Voor het treinverkeer zijn twee nieuwe sporen aangelegd, zodat intercity’s een passeerpunt kregen. Ook het busstation is up to date.…


Current track

Title

Artist

Background