Politiek

Regionale media verspreidden vorige week nieuws over de plaatsing van windturbines in Wijk bij Duurstede. Het radioprogramma 90 in de Regio sprak met wethouder Hans Marchal over de berichtgeving.

De informatie was gebaseerd op de site ‘resinbeeld’, een platform met info over de invulling van de Regionale Energie Strategie. Zij claimen meer te weten over de plannen, een aantal regionale media nam het nieuws klakkeloos over. Zonder wederhoor, de gemeente is niet gevraagd of de info klopt. Niet door resinbeeld, ook niet door de bewuste media. Marchal vindt dat niet correct: ‘Feiten worden verdraaid, er wordt mist verspreid. Er was geen navraag bij ons.’

Wat de bewuste site als ‘waarheid’ hanteert, herkent de wethouder totaal niet. Marchal: ‘Ik zou die informatie maar met een flinke korrel zout nemen.…

In 2019 opperde CDA-er Teunis Reedijk het stationsgebied als woningbouwlocatie. Onlangs kwam zijn idee weer in het nieuws.

Het raadslid van Utrechtse Heuvelrug vertelde in het radioprogramma 90 in de Regio dat het na zijn voorstel aanvankelijk stil bleef. ‘Ik heb het een paar keer laten vallen links en rechts, maar er werd niet zo heel hard op gereageerd. Ik heb gezegd dat het een onderzoek waard zou zijn.’ Reedijk onderstreept de noodzaak voor meer woningbouw. ‘De wachttijd voor sociale woningen loopt op tot tien jaar, dat is extreem. Ik ga op mijn kousenvoeten weg als ik daar een vraag over krijg’.

Vooralsnog mikt de gemeente op inbreiding, maar het is gezien de bovenmatige krapte de vraag hoe lang dit beleid stand kan houden.…

Met ingang van het nieuwe schooljaar is het wettelijk verboden om te roken op het schoolplein. De maatregel geldt voor basisscholen, middelbare scholen, mbo- en hbo-instellingen en universiteiten; onderwijsbreed dus.

Wethouder Chantal Broekhuis liet via Twitter weten blij te zijn met de nieuwe stap. ‘Een gezonde en helaas noodzakelijke maatregel. Nog steeds raken honderden kinderen verslaafd aan roken’, schreef mevrouw Broekhuis.

Ook sportverenigingen kiezen steeds vaker voor rookvrij. Vanaf 1 september zijn in ons land meer dan 550 sportclubs rookvrij. Vorig jaar waren dat er nog maar ruim 150. Zo gaan we echt op weg naar een rookvrije generatie.…

Marieke Schouten, wethouder in Nieuwegein, is de nieuwe voorzitter van het Netwerk Water & Klimaat Utrecht Zuidwest. Mevrouw Schouten volgt Herman Geerdes op, voormalig wethouder van Houten.

Binnen dit netwerk werken het waterschap, de provincie en de veiligheidsregio samen met de 14 betrokken gemeenten, waaronder Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede. Doel is het klimaatbestendig maken van de regio.

De regio is bijzonder gevarieerd en strekt zich uit van de bossen op de Utrechtse Heuvelrug tot het veenweidegebied in het Groene Hart. Daar tussenin ligt het rivierengebied en de stedelijke kernen.…

In opdracht van de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn er maandag hoogtebalken aangebracht bij de tunnel in Maarn. De waarschuwingselementen hangen aan beide zijden van de tunnel aan de Raadhuislaan.

Vooral het afgelopen jaar reed menig bestelauto zich vast in de tunnel. Ondanks de duidelijke waarschuwing van de maximale hoogte van 2,5 meter. Hoewel de gemeente niet verantwoordelijk is, pakken ze het probleem nu aan. Opdrachtgever Prorail en de verantwoordelijke aannemer gaven niet thuis.

Wethouder Boonzaaijer probeert nog een bijdrage bij de verzekeraars te halen, want voor hen was de tunnel immers ook een flinke schadepost.

Foto: Jan Stroomberg…

Het college van Zeist meldde onlangs dat er plannen zijn om windmolens en zonnevelden te bouwen tussen de spoorlijn en de A12. De berichtgeving hierover, onder meer via Regio90 en het AD, leidde tot vragen.

Recent stuurde het college van Zeist een toelichtende brief naar de collega’s van Bunnik en Utrechtse Heuvelrug. Daarin zegt het college dat het aan de raad zal voorstellen om actief de mogelijkheden te verkennen voor zonnevelden en windenergie in het gebied tussen de A12, de spoorlijn en de Odijkerweg. In de volksmond wordt dit gebied ook wel de Groene Driehoek genoemd. Bij de planvorming zal nauw samengewerkt worden met de buurgemeenten, zo zegt het college van de slotstad.

B&W van Zeist stuurden ook een afschrift mee van de brief die onlangs naar de omwonenden is gestuurd.…

De PCG in Wijk bij Duurstede heeft vragen gesteld over het gebruik van lachgas in de gemeente. De fractie roept het college op om een verbod in te stellen.

Een groot aantal gemeenten heeft vooruitlopend op landelijke maatregelen al een plaatselijk verbod ingesteld. Het gebruik van lachgas door jongeren is funest, zegt de fractie. En doet daarmee een oproep aan het college van burgemeester en wethouders om niet te wachten op landelijke wetgeving, maar ook in Wijk bij Duurstede een verbod in te stellen.

Lachgas wordt vooral door jongeren gebruikt. En in toenemende mate. Over de verslavingsrisico’s is nog niet zoveel bekend, maar feit is wel dat deelname aan het verkeer tot lang na het gebruik zeer riskant is.…

Onlangs gaf burgemeester Iris Meerts in gesprek met Regio90 aan dat een fietsbrug tussen Wijk bij Duurstede en de overkant van de Lek een mogelijkheid is. Raadslid Marco Petri vraagt het college of er daadwerkelijk al plannen zijn.

Petri, raadslid namens de Protestant Christelijke Groepering in Wijk, wil weten of het gaat om een proefballonnetje of dat de opmerking van mevrouw Meerts op plannen gestoeld is. Welke partijen zijn hier allemaal bij betrokken? Waar zou de brug moeten komen? En op welke termijn kan de fietsbrug gerealiseerd worden?

De PCG-volksvertegenwoordiger wil ook weten of er wel draagvlak is voor een aparte fietsbrug en wie het bouwwerk zou betalen.…

Het college van Utrechtse Heuvelrug adviseert positief over de verlenging van de zendmachtiging voor Regio90. Burgemeester Frits Naafs gaf een toelichting op zender.

‘We zien duidelijk verbeteringen. Het is belangrijk dat het regionale nieuws aandacht krijgt. Een ander belangrijk punt is samenwerking met partners in de regio’. De burgemeester refereert daarmee aan het landelijke beleid, waarin wordt gepleit voor clustering. Regio90 startte een samenwerking met RTV De Bilt en Slotstad (Zeist).

Naafs sprak deze week met het actualiteitenprogramma 90 in de Regio. De raad neemt in september een besluit. In diezelfde periode moet de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede zich uitspreken over de verlenging.…

Het college van Utrechtse Heuvelrug heeft de eigenaar van landgoed Peppel Enk in Maarn bevolen om de afgesloten paden weer toegankelijk te maken. Het gaat om afsluitingen op de Hoekenkamp, de Vinkenbuurtweg en de Amersfoortseweg. De eigenaar sloot de paden af omdat honden de schapen op het terrein aanvielen. Dat geeft hem nog niet het recht om de paden af te sluiten, vindt de gemeente. Als de eigenaar weigert de paden weer open te stellen, kan hij een dwangsom verwachten.…


Current track

Title

Artist

Background