Grootste flat van provincie Utrecht wordt gerenoveerd

Grootste flat van provincie Utrecht wordt gerenoveerd

REPORTAGE – Om de grote verbouwing van de zogenaamde L-flat aan de Laan van Vollenhove in Zeist kun je niet heen. Rond portiek 1 en 2 staat de straat vol met busjes van het bouwbedrijf. Ook zie je overal langs de genummerde metalen containers waar bewoners hun huisraad kunnen stallen tijdens de verbouwing. In de ooit grootste flat van Europa worden de komende jaren alle woningen voorzien van een nieuwe keuken, toilet en badkamer. Ook komen er nieuwe liften en worden er zonnepanelen op het dak geplaatst. Een megaklus die nog maanden gaat duren.

De woning van Lindsay (26) is voorlopig nog niet aan de beurt. Ze woont op de 10e verdieping helemaal aan het einde van de reusachtige flat. Eén voor één worden de portieken aangepakt. De bewoners moeten ruim 2 weken hun huis uit. Lindsay’s flat is eind volgend jaar aan de beurt. Samen met buurman Bas (27) (‘we zijn aan het onderzoeken of er meer is tussen ons’) van de 8e verdieping zit ze aan de koffie. Beiden huren ze tijdelijk een woning in de flat. Lindsay komt uit Purmerend en woonde eerder in Amsterdam. “Toen ik hier kwam dacht ik echt: wow! Wat een uitzicht!”

Lindsay in haar flat op de 10e verdieping met buurman Bas

Vanaf haar 10e verdieping zie je rondom de flat alleen maar bomen. “Het is net of je in een bos woont.” Bas woont op de 8e verdieping en kijkt net tegen de boomtoppen aan. “Dat is net iets minder mooi.” Hij studeert in Utrecht voor filmmaker en woont hier sinds 1,5 jaar.

De ruim 800 woningen aan de rand van Zeist zijn een dorp in een dorp, terwijl je Zeist inmiddels qua grootte een flinke stad kan noemen. Dat wow-gevoel krijg je al snel als je over de galerij van de 40 meter hoge flat loopt. “Ik had wel een beetje hoogtevrees, maar dat wordt minder als je hier eenmaal woont.” zegt Bas. Lindsay: “In Amsterdam heerst een hele andere sfeer. Toen ik hier aan het verhuizen was stond er een groepje wietrokende jongeren voor de flat: “Kunnen we helpen, mevrouw?”. Dat was zo aardig! In Amsterdam staan die groepjes ook op straat, maar dan roepen ze gewoon ‘tyfushoer’ naar je.”

De reputatie van de flat die ooit een hoofdrol speelde in het programma Man bijt hond en een eigen serie had in NRC Handelsblad is niet altijd even goed. “Toen ik hier ging wonen zei iemand: Wat?! Ga je daar wonen?! Heb je die verhalen niet gelezen op internet? Je leest dan dingen over bankstellen die naar beneden gegooid worden, maar ik heb dat zelf nog nooit meegemaakt. Je beleeft hier wel avonturen. Laatst nog een buurman die zijn sleutel kwijt was en een raampje had ingetikt. Er wonen hier echt wel gekkies hoor, maar dat is ook wel weer leuk.”

De galerij van de L-flat is ruim 400 meter lang

Natuurlijk zorgen sommige ‘gekkies’ ook voor problemen. Zo zijn er de laatste tijd mensen van de flat gesprongen. Bas heeft zelfs een ‘springer’ gevonden. “Dat was heftig. Je denkt: zoiets overkomt je nooit. Maar dan sta je ineens een kleed over een lichaam te leggen.” Lindsay: “Ik dacht dat het bewoners waren die gek werden van de verbouwing, maar het bleken helemaal geen flatbewoners te zijn. Als je echt wil springen dan is dat niet tegen te houden. De portiekdeur staat op een kier of je belt gewoon ergens aan. Er doet altijd wel iemand open.”

Maar dat zijn de uitzonderingen op de regel. Over het algemeen zijn Bas en Lindsay erg tevreden in de L-flat. “Iedereen is hier erg vriendelijk en men groet elkaar. Dat valt hier echt wel op.” Lindsay: “Toen de avondklok in ging organiseerde een aantal bewoners zelfs een Nordic walking (wandelen met stokken) avondwandeling over de galerij.”

Helemaal aan de andere kant  van de flat op de 11e verdieping woont Chelsea Biever (30). Ze is geboren en getogen in Zeist en woonde tot haar 5e in de flat en is er nu weer terug. Samen met haar zoontje Daley (6). Haar flat is de afgelopen maanden verbouwd. “Ik heb 2 weken bij mijn moeder gewoond hier verderop in Zeist. En ik ben erg blij met het resultaat. Ik kook nu op inductie en dat gaat een stuk sneller. En we hebben van de gemeente nieuwe pannen gekregen. En ook de lift is een stuk sneller. Dat is fijn, want de trap neem je alleen als het echt moet.” Op Chelsea’s balkon heb je een mooi uitzicht over het centrum van Zeist. Haar konijnen Pieter en Lilly knabbelen tevreden aan wat hooi. “Je hebt hier tot 4-5 uur zon. En mijn zoontje speelt regelmatig met onze Bulgaarse buurjongen.”

Chelsea laat trots haar nieuwe pannen zien (die geschikt zijn voor inductie)

Lindsay en Bas mogen een kijkje nemen in de ‘nieuwe’ flat van hun buurvrouw. Via de galerij kun je van de ene kant van de flat naar de andere kant lopen, maar dat is nog een flinke wandeling, want het gebouw is 480 meter lang. “Wow, mooi geworden” zegt Lindsay direct bij binnenkomst. Chelsea: “We zijn er blij mee. De boiler zit nu mooi weggewerkt in een kast. Eerst hing ie in de keuken.” Trots laat Chelsea haar nieuwe pannen zien in de verbouwde keuken. Een cadeautje van de gemeente. “Je kon zelfs een cursus volgen om te leren koken op inductie.”

De verbouwing is nu bezig in portiek 2. De woningen die nu aan de beurt zijn staan leeg en de bewoners wonen eventjes bij familie of hebben een tijdelijke woning aangeboden gekregen in een naastgelegen flat. Ook is er een rustruimte waar je het geluid van drilboren en sloophamers even kunt ontvluchten. Woongoed Zeist: “We willen de verbouwing zo soepel mogelijk laten verlopen. Dus we zijn hier altijd zichtbaar aanwezig en gaan bij alle bewoners vooraf op bezoek om alles door te spreken. Ons doel is dat iedereen fijn kan wonen in de L-flat.”

Heb jij hulp nodig? Neem dan contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Dat kan via telefoonnummer 113 of 0800-0113 en op de website www.113.nl

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven