Nieuwe radioshow door bewoners AZC Leersum

Nieuwe radioshow door bewoners AZC Leersum

Op een tweedehands fiets of lopend komen ze één voor één aan bij de studio van Regio90FM. Sommigen hebben een bijzonder instrument meegenomen. Tien bewoners van het AZC in Leersum beginnen vandaag met hun prille, vrijwillige carrière als radiomaker bij de lokale omroep op de Utrechtse Heuvelrug. Het is de tweede opnamedag voor hun nieuwe radioprogramma AZC Centraal. Het wordt een internationaal programma met (live)muziek, reportages, een Pakistaanse kookrubriek en interviews. Vanaf 2 september is het programma wekelijks te horen bij de zender. “De bedoeling is dat ze straks een sleutel krijgen van de studio en dan helemaal zelfstandig elke week dit programma  gaan maken” zegt Jos du Floo (69). Du Floo is kartrekker van het project, penningmeester van de lokale omroep én zelf al tientallen jaren deejay. Vandaag worden de kersverse radiomakers opgeleid door de ervaren radiomaker.

 

De kersverse radiomakers in de studio van Regio90

“Eerst koffie. De automaat staat hier om de hoek. We hebben ook cappuccino” zegt Jos terwijl hij uitlegt hoe de koffiemachine werkt. Als iedereen zit wordt de groep verdeeld in presentatoren, deejays en technici. Jos heeft op een A4’tje de basisprincipes van het radio maken uitgetypt in het Nederlands en Engels: “Most important tip: don’t say ‘euh…’ on the radio.”

Dima (17) is er samen met haar zussen Bushra (25) en Ahlam (19) en broers Arshad (19) en Asaad (23). Ze komen uit het Koerdische deel van Irak. Dima is sinds 2 jaar in Nederland, spreekt de taal al behoorlijk en woont inmiddels in Apeldoorn. Ze is op bezoek bij haar broers die hier nog maar 8 maanden zijn. Met z’n allen vormen ze vandaag de muziekredactie. Als openingsnummer van het programma kiezen ze eensgezind het liedje Midigo Me van Maral, een Turkse zangeres die heel beroemd is in Irak. Via YouTube wordt het liedje gedownload door de broers. Dima: “Ik hou erg van muziek. Zelf zing ik ook. Ik vind dit heel leuk om te doen en help mijn broers en zussen met de taal. Ik ben fan van de Nederlandse zangeres Ayden. Later wil ik apotheker worden.”

 

Ook Willy Marks (64) van projectgroep Prima Perspectief is er vandaag bij. Als tolk, maar vooral als projectleider. Ze helpt bewoners van het AZC om vrijwilligerswerk te vinden in de regio. Zo bedacht ze al eerder de fietsenreparatiewinkel (waar bewoners een tweedehands fiets kunnen (laten) repareren). “De bewoners kunnen in het AZC niet zoveel en daardoor raken ze soms in een isolement. Via vrijwilligerswerk krijgen ze een ingang in de maatschappij . Ze doen contacten op en leren de taal in de praktijk. Al enkele jaren doet één van onze bewoners, Reza (39), hier de techniek. Hij werkte als radioloog in Iran en ik dacht: als je radioloog bent dan kun je vast ook wel radio maken.”

Willy Marks van Prima Perspectief: “Ik dacht: als je radioloog bent kun je vast ook wel radio maken…”

Regio90FM kampt, net als veel andere lokale omroepen, al jaren met een tekort aan vrijwilligers. “Vooral op het gebied van techniek missen we mensen. Iemand die bijvoorbeeld aan de knoppen zit tijdens onze live-uitzendingen” zegt Jos du Floo. “We hebben nu twee bewoners van het AZC die regelmatig de techniek doen in onze programma’s. En straks dus ook nog tien radiomakers erbij. We zijn er erg blij mee.”

Buiten staan Meron (21) uit Eritrea en Sharam (49) uit Iran hun instrumenten te stemmen. Meron speelt straks een lied op zijn kirar (een soort kruising tussen een harp en een gitaar). Sharam doet een klassiek en traditioneel Iranees stuk op de gitaar. “Ik zing in het Farsi, dus niet veel mensen kunnen het verstaan, maar ik denk dat de mensen de tekst wel kunnen aanvoelen.”

 

Meron met zijn Eritrese kirar (een kruising tussen een harp en een gitaar)

 

Meron laat trots een foto zien van hemzelf met een enorme kampioensbeker. Hij voetbalt als linksvoor bij voetbalclub Door Vriendschap Sterk uit Amerongen. “Vanaf mijn 6e speel ik al voetbal. In Eritrea wilde ik politicus worden, maar dat is daar vrij lastig. Ik hou van communiceren en problemen oplossen, dus ik wil graag mijn studie voor sociaal werker weer oppakken.”

“Ssssstttt…Don’t speak!” klinkt het streng. Ahlam (19) schuift de volumeknop omhoog en drukte op record. Ze knikt naar de presentatrice. “3…. 2…. 1…..”

 

Sharam stemt zijn gitaar in de hal bij de studio

 

“Good afternoon, you’re listening to AZC Centraal. My name is Hanin” zegt Hanin (22) uit Palestina. Ze doet vandaag samen met Ghiyath (53) uit Syrië en Bushra (25) uit Irak de presentatie. Vandaag wordt de muziek opgenomen en de aan- en afkondiging. Jos du Floo gaat later deze week alles samen met de drie dames van de techniek monteren. “Ze zijn allemaal heel enthousiast en hoog opgeleid. Ik wil ze het radiovak graag leren.” Du Floo maakt zelf al 29 jaar programma’s voor de lokale omroep. Sinds 2010 presenteert hij het muziekprogramma Highstreet Jazz and Blues op 90FM. “Wat ik ook zo prachtig vind is dat ik de oorsprong van de rhythm-and-blues terug hoor in hun muziek. De beat van de Afrikaanse drums is hetzelfde. En ze spelen op bijzondere instrumenten zoals de sas en de kirar.”

Dan is het tijd voor Meron en Sharam om op te treden in de show. Iedereen luistert aandachtig. Sharam zingt vol overtuiging en met veel emotie zijn Iraanse lied. Het begint rustig, maar bouwt steeds verder op naar een climax. Niemand verstaat de Farsische tekst, maar als het lied afgelopen is volgt een groot applaus. Het staat er in één take op.

Hoewel de voertaal in het programma Engels is wil de 17-jarige Dima wel een poging doen om in het Nederlands het programma af te kondigen: “Heerlijk bedankt voor het luisteren en een fijne dag nog verder!” Een groot applaus volgt. “Top! Goed gedaan!” zegt Jos trots.

AZC Centraal is vanaf 2 september elke dinsdagmiddag van 16 tot 17 uur te beluisteren via Regio90.nl of via de ether op FM 91.7

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven