250 recreanten moeten weg van vakantiepark in Maarn

250 recreanten moeten weg van vakantiepark in Maarn

PROVINCIE UTRECHT – 250 recreanten die al heel wat jaren op het vakantiepark EuroParcs Utrechtse Heuvelrug komen, moeten voor het einde van het jaar hun huisjes van het park halen. In 2020 heeft EuroParcs de voormalige camping Laag Kanje in Maarn overgenomen en nu wil het bedrijf het park herstructureren. EuroParcs wil er meer moderne bungalows en chalets neerzetten.
Yolanda is niet de enige, ook Rieneke Scharrenburg en Jacques Agema staan naast haar om stoom af te blazen. Rieneke is 70 jaar oud, woont in een kleine flat en had gehoopt dat ze hier van haar pensioen kon genieten. “Ik dacht dan heb ik lekker iets om in de tuin te gaan wroeten, maar dat is nu de grond in geboord.”
Vlak voor de kerst krijgen de 250 recreanten een brief van EuroParcs waarin de huur voor hun huisjes wordt opgezegd. Contractueel klopt het, maar nog steeds komt het rauw op hun dak vallen. Jacques Agema woont in het noorden van Nederland, maar werkt in de randstad en slaapt regelmatig in zijn chalet. “Nu kan ik die kosten voor het overnachten nog opbrengen, maar wat doe ik als ik het chalet moet weghalen? Ik ben al 60, maar wil mijn baan graag houden. Maar ik kan geen 1000 euro huur ergens betalen en ik kan ook moeilijk op een studentenkamer gaan zitten.”
Voor de huidige recreanten betekent dit dat ze op zoek moeten naar een nieuwe plek voor hun chalet. Yolanda Schmidt komt al sinds 2006 op het park, eerst altijd met een tent. “Toen EuroParcs het ging overnemen in mei 2020, werd me medegedeeld dat ik hier niet meer terecht kon, want de kampeervelden gingen verdwijnen. En toen heb ik erover nagedacht om een chalet aan te schaffen en er bleek ook plek voor te zijn. Niemand zei: mevrouw, denkt u daar maar goed over na, want het gaat allemaal anders worden. Ik voel me wel misleid hierdoor. En ik heb er ook enorm veel geld in zitten. Mijn moeder zit in een rolstoel en komt hier heel vaak, ik heb het chalet speciaal voor haar laten ingraven, zodat alles gelijkvloers is.”
Ze kennen meer mensen die zich enorme zorgen maken, want het gaat om veel geld. Jacques: “Mijn buurman kwam hier omdat hij is gescheiden en hij heeft dit nog net kunnen kopen als een oplossing. Waar moet hij dan straks naar toe? Op zijn 36e weer bij zijn ouders gaan wonen?” Ze praten er veel over en hebben een app-groep met nog honderd andere bewoners van het park, iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal.
“Dat kunnen wij maar gedeeltelijk oplossen als bedrijf”, zegt Andries Bruil van EuroParcs hierover. “Het is een bedrijfsmodel waar ik ook niet geheimzinnig over ga doen. We willen producten neerzetten die het hele jaar door in gebruik zijn, eerder was dit een seizoensbedrijf. De markt vraagt daar ook om – dat heeft niet alleen met corona te maken – gasten willen ook in oktober, november, december komen.” Volgens EuroParcs ligt dat ook aan de trend dat mensen juist niet meer eigen bezit willen hebben, maar naar een vakantiepark gaan om geheel ontzorgd te kunnen relaxen.
Dat ze een jaar de tijd hebben, dat is juridisch juist. “Contractueel klopt het, maar dat doet er niets aan af dat de mensen de emotie hebben en hier eigenlijk nog heel lang wilden recreëren. We hebben met alle eigenaren individuele gesprekken en daar kijken we of we in bepaalde situaties mensen kunnen helpen. We proberen het verdriet te dempen”, zegt Andries Bruil.
Volgens hem begint de hele ontwikkeling bij de eigenaren van campings die de boel te koop aanbieden. “Zij verkopen het aan ons, dat moet je ook zien. Ze hebben bijvoorbeeld geen opvolging of willen niet meer investeren omdat ze met de energietransitie zitten bijvoorbeeld. Daar begint de spanning dan op te lopen, want de eigenaar biedt het aan ons te koop aan in de wetenschap dat wij iets anders gaan doen met het park. En dat gaat dan volgens de regels.”
EuroParcs heeft de afgelopen jaren veel parken in Nederland overgenomen, het bedrijf wil doorgroeien en tot 2030 één van de grootste spelers in Europa worden. “Moeten we dat wel willen, al die overnames door zulke grote spelers?”, vraagt Karin Oyevaar zich af. Zij is gemeenteraadslid voor D66 in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.
“Hiernaast hebben we al de ontwikkeling rondom het Henschotermeer, nu komt deze ontwikkeling erbij. Het betekent dat het aanbod steeds minder divers wordt. Er komen steeds meer duurdere en luxere huisjes. Het hele jaar door krijg je hier meer toeristen. Je kan ook niet meer kamperen en als er alleen dure huisjes staan, kunnen sommige mensen hier niet meer komen. We willen als gemeente iedereen welkom heten die van de natuur houdt, en dat gaat nu steeds minder lukken.”
D66 heeft een motie ingediend en probeert zo de termijn voor de bewoners te verlengen. “Een jaar is gewoon te kort als je hier al lang zit en nu een oplossing moet zoeken.”, zegt Karin Oyevaar. “De wethouder gaat de motie uitvoeren en in gesprek met EuroParcs, dus we moeten afwachten wat dat oplevert.”
Bewoner Jacques Agema vraagt zich af of de gemeente daar oren naar heeft. “Ik betaal nu een forensenbelasting. Maar de toeristenbelasting is veel hoger. Als hier dus meer toeristen komen, dan heeft de gemeente daar veel baat bij, want het brengt miljoenen meer in het laatje.”
Yolanda Schmidt vindt het wel goed dat EuroParcs gesprekken aangaat met de bewoners en heeft zelf ook al een afspraak. “Er moet wel iets gebeuren, want we hebben hier allemaal heel veel geld in geïnvesteerd en dat zien we nu in rook opgaan.”
Dit is een artikel van Ulrike Nagel/RTV Utrecht

Gerelateerd aan:

Reacties

Scroll naar boven