Zorg en Welzijn

Paul Jacobs stapte woensdag op de fiets voor een megarit naar Rome. Door 2.000 kilometer weg te trappen, wil Jacobs geld binnenhalen om het onderzoek naar hersenstamkanker een boost te geven.

‘Het noodlot van de 4-jarige Kirsten heeft mij enorm aangegrepen’, zegt de 71-jarige inwoner van Wijk bij Duurstede.’ Als vlinder van een jong gezin werd zij vorig jaar slachtoffer van een hersenstamtumor. Ze werd nog zorgzaam opgenomen in het Prinses Maxima Centrum in Utrecht, maar de artsen konden niets voor haar doen. Dat is toch onbegrijpelijk, dat we in onze moderne tijd hier geen weerwoord voor hebben.’

Jacobs hoopt eind september in Rome aan te komen. Zijn vorderingen zijn te volgen via deze site.…

Elk jaar doet de gemeente Wijk bij Duurstede onderzoek naar de WMO-ondersteuning. Zo kan de dienstverlening waar nodig worden verbeterd.

Als u in 2019 een WMO-aanvraag heeft gedaan bij Loket Wijk, kan het zijn dat de gemeente uw medewerking vraagt. Dit jaar gebeurt dat op verschillende manieren. Is uw mailadres bekend, dan krijgt u een verzoek via mail. Als we uw mobiele nummer hebben, ontvangt u een SMS. Het kan ook zijn dat Loket Wijk niet beschikt over deze contactgegevens. In dat geval krijgt u een schriftelijke vragenlijst.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Ervaringwijzer, een organisatie die is gespecialiseerd is in cliëntervaringen. Heeft u vragen? Bel dan het nummer 010-3070142.…

Bent u een vader met een baan of bedrijf, heeft u kinderen in de basisschoolleeftijd en heeft uw partner gezondheidsklachten en daardoor minder in de gelegenheid om taken op te pakken? Dan komen er veel verantwoordelijkheden op u af.

Het is dan fijn om te sparren met andere vaders in zo’n situatie en onderling ervaringen en tips uit te wisselen. De ervaring leert hoe waardevol het kan zijn om met anderen contact te hebben, met mensen die hetzelfde meemaken.

Is dit op u van toepassing en woont u in Utrechtse Heuvelrug, neem dan contact op met de sociaal makelaar. Zij zal dan kijken of zo’n activiteit mogelijk is, uiteraard met inachtneming van de 1,5 meter-richtlijnen.…

De hoge temperaturen houden waarschijnlijk nog wel een week aan. Vooral voor kwetsbare mensen is het oppassen geblazen.

Het hitteprotocol is met directe ingang van kracht, zo bepaalde het RIVM. Mensen op leeftijd of een zwakke gezondheid lopen extra risico. Blijf in elk geval voldoende drinken. En raadpleeg bij klachten direct uw huisarts.

Vrijdag 6 en zaterdag 7 augustus is er in de provincie Utrecht kans op smog door ozon. Vooral in de namiddag en de vroege avond zal de luchtkwaliteit slecht zijn. Bij aanhoudend zonnig en zeer warm weer kan er ook in de dagen erna sprake zijn van smog door ozon. Deze smog kan luchtwegklachten veroorzaken.…

Het blad New Scientist meldt dat er een vaccin is gevonden tegen de gevaarlijke ziekte van Lyme. Deze ziekte treedt op na een tekenbeet.

Hartje zomer is de toptijd voor teken. Enkele honderdduizenden Nederlanders lopen een beet van de teek op, zo’n 2 procent van hen krijgt de ziekte van Lyme. Tot dusverre was er nauwelijks iets te doen tegen de ziekte.

Het Franse bedrijf Valneva heeft nu een adequaat middel gevonden, zo schrijft het wetenschappelijke blad. Zodra iemand een tekenbeet heeft opgelopen, pakt het nieuwe vaccin de ziekmakende Borrelia-bacterie aan. Het vaccin is al uitgebreid getest en zou vanaf 2025 op uitgebreide schaal beschikbaar zijn.…

De PCG in Wijk bij Duurstede heeft vragen gesteld over het gebruik van lachgas in de gemeente. De fractie roept het college op om een verbod in te stellen.

Een groot aantal gemeenten heeft vooruitlopend op landelijke maatregelen al een plaatselijk verbod ingesteld. Het gebruik van lachgas door jongeren is funest, zegt de fractie. En doet daarmee een oproep aan het college van burgemeester en wethouders om niet te wachten op landelijke wetgeving, maar ook in Wijk bij Duurstede een verbod in te stellen.

Lachgas wordt vooral door jongeren gebruikt. En in toenemende mate. Over de verslavingsrisico’s is nog niet zoveel bekend, maar feit is wel dat deelname aan het verkeer tot lang na het gebruik zeer riskant is.…

De Week van de Mantelzorger is pas november aanstaande, maar de sociale dorpsteams in Utrechtse Heuvelrug vragen nu al aandacht voor de mantelzorgers.

De inzet van een mantelzorger wordt vaak onderschat. Als je er niet mee te maken hebt, kun je bijna niet inschatten hoe intensief het is. De coronapandemie maakt het er niet gemakkelijker op. De dorpsteams vragen organisaties, bedrijven, buurten en anderen om initiatieven voor deze zorgers door te geven. Alle activiteiten krijgen een plaats in de aanstaande mantelzorgeditie van het blad VoorElkaar.

U kunt initiatieven doorgeven tot uiterlijk 15 augustus. Dat kan door een bericht te sturen aan een van de sociale dorpsteams in onze gemeente.…

Fietsen opknappen op het AZC is één van de activiteiten van PrimaPerspectief. De organisatie zoekt een coördinator voor dit mooie project.

Bewoners van het asielzoekerscentrum knappen onder begeleiding van een medewerker van PrimaPerspectief fietsen op. Zo krijgen afgedankte rijwielen weer een nieuw leven, asielzoekers zijn er blij mee. Voor de fietsenopknap zoekt PrimaPerspectief een coördinator. Je vindt het leuk om met mensen om te gaan. Durft verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van het fietsenproject te nemen. Dan is dit voor jou!

Neem voor deze leuke klus contact op met PrimaPerspectief. Bel met projectleider Willy Marks via  06-80165980 of mail naar info@primaperspectief.nl

Teken zijn vooral in de maanden juni en juli actief. Het is in deze periode zaak om goed op te letten. Eén tekenbeet kan je voor heel je leven tekenen.

De spinachtige beestjes hebben het prima naar hun zin in de warmere maanden. Voor zowel mens als dier kan een confrontatie met het diertje nare en blijvende gevolgen hebben, de ziekte van Lyme is berucht. Ongeveer twee procent van de beten heeft verstrekkende gevolgen, het betreft naar schatting 27.000 mensen per jaar.

Het risico op een tekenbeet is het grootst in bosrijke omgeving en hoog gras. Maar het komt ook steeds vaker voor dat mensen een teek opdoen in de eigen achtertuin. Zo kan een gezellige barbecue uitlopen op een drama.…

Ook deze zomer organiseren Athletes in Action en Geloofsheden sportieve zomerkampen. Sportbrede kampen, maar ook weken waarin één sport centraal staat.

Er is een sportmixkamp, voor sportieve jongeren die met meer dan één sport bezig willen zijn. Daarnaast ook zomerweken waarin turnen, dansen, volleybal, outdoorsport of voetbal centraal staan. Doelgroep is jeugd tussen de 9 en 17 jaar. Uiteraard heeft elke leeftijdscategorie eigen weken. Er is ook dringend leiding nodig, christenen die het tof vinden om met jongeren op te trekken. Alle informatie is te vinden op de site.

Athletes in Action staat voor sport, avontuur en geloof. AiA maakt deel uit van stichting Agapè, het hoofdkantoor is gevestigd in Driebergen.…


Current track

Title

Artist

Background