Plaagbeesten (2): de buxusmot

Geschreven door op 2 juli 2020

Door onder meer de klimaatverandering en het mondiaal reizen komen er nieuwe planten en dieren naar ons land. In aflevering 1 kwam de eikenprocessierups langs, nu aandacht voor de buxusmot.

Hij is inmiddels berucht en toch werd het beestje pas in 2006 voor het eerst in Europa aangetroffen. Er was toen een waarneming in het grensgebied van Zwitserland en Duitsland. Het oorspronkelijke leefgebied van het motje is Oost-Azië. In onder meer Japan, China en Zuid-Korea kennen ze de Cydalima als inheems. Waarschijnlijk kwam de mot via een lading hout naar ons continent. Mede door de opwarming voelt de buxusmot zich inmiddels uitstekend thuis.

De jonge rupsen eten delen van het bladmoes van de buxus. Volwassen rupsen kunnen in korte tijd een plant volledig ontbladeren. De buxus zal door zijn sterke herstelvermogen na acht weken opnieuw uitlopen. Maar de buxusmot is een veelvraat, elk jong blaadje zal direct worden opgepeuzeld.

De meeste buxuseigenaren halen de struikjes uit hun tuin. Bestrijden kan wel, maar vraagt volharding. Wespen vinden de mot wel smakelijk, maar er zijn nog te weinig natuurlijke vijanden. Drie jaar terug werd de mot algemeen in onze omgeving, inmiddels zijn ook de noordelijke provincies slachtoffer. Want de buxusmot is zeker een plaagbeest.


Meer om te lezen

Current track

Title

Artist

Background