Predicaat Hofleverancier voor 100-jarig Fruitteeltbedrijf Vernooij

Geschreven door op 12 oktober 2018

Fruitteeltbedrijf Vernooij in Cothen is bij haar 100-jarig jubileum onderscheiden tot Hofleverancier. De koninklijke onderscheiding werd overhandigd door Burgemeester Poppens van Wijk bij Duurstede en vond plaats op de vrijdagnamiddag 12 oktober.

Tijdens een feestelijke jubileumdag staat de familie Vernooij stil bij 100 jaar fruitteelt. Met name de kersenteelt heeft veel regionale en landelijke bekendheid gekregen. De waardevolle erkenning voor jarenlang passievol, hard en intensief werk geeft het jubileum extra glans.

Vier generaties

In 1917 startte het bedrijf Vernooij als gemengd boerenbedrijf. De oprichter was de heer G.A.T. Vernooij (Gert), de grootvader van Theo, de huidige eigenaar. In de afgelopen 100 jaren is het bedrijf uitgegroeid tot een specialistisch fruitteeltbedrijf. Een bedrijf dat oog heeft voor professionalisering van de kersenteelt en voor het behoud van oude streekeigen (hoogstam)kersenrassen. De kersenteelt, zo typerend voor de Kromme Rijnstreek, is terug van weggeweest. Daar levert de familie Vernooij al vier generaties lang een hele grote bijdrage aan.

Via allerlei initiatieven draagt de familie Vernooij het verhaal achter de fruitteelt en de traditie die erbij hoort, actief uit. De familie brengt het cultuurhistorisch belang van kersenteelt in beeld. Zo organiseert zij vanaf 2001 jaarlijks het Kersenfestival en startte zij de Landwinkel en Schenkerij ‘de Kersenhut’. Dit is een pleisterplaats en een manier om consumenten bewuster te maken van waar voedsel vandaan komt. Ook startten zij het Kersenmuseum. Hierin beleven bezoekers het verleden, het heden en de toekomst van de kersenteelt.

Generatie op generatie wordt er heel hard gewerkt om het bedrijf te laten groeien en bloeien. De tweede generatie, de vader van Theo, werkt nog dagelijks mee in het bedrijf. Dat doet hij ondanks zijn hoge leeftijd van 86 jaar. De nieuwe (vierde) generatie, (klein)zoon Erik, staat klaar en leert de kneepjes van het vak. De passie, de oorsprong en mooie tradities blijft de familie zo delen met de volgende generaties.

Hofleverancier

Het fruitteeltbedrijf Vernooij is een vooraanstaand bedrijf, met een sterk technisch innovatief karakter en een grote maatschappelijke betrokkenheid. Het Predicaat Hofleverancier is een aantoonbare bekroning van een eeuw lang hard en intensief werken.

Fotografie: Regio90 / Monique van Assem


Current track

Title

Artist

Background