Recreatie

Samen met 19 andere gemeenten vraagt Utrechtse Heuvelrug een structurele bijdrage van het Rijk voor de instandhouding van de Nationale Parken. Nu gebeurt dit slechts incidenteel.

Op dit moment dragen de gemeenten zelf – vaak met hulp van de provincie – de kosten van de parken. Terwijl het voor veel gemeenten steeds moeilijker wordt om hun eigen begroting sluitende te krijgen. Voor de doorontwikkeling en instandhouding op de lange termijn is structurele steun van het Rijk noodzakelijk, zo zeggen de twintig gemeenten.

Wethouder Chantal Broekhuis: ‘Willen we mensen in de toekomst blijvend een groene en natuurrijke omgeving bieden om in te recreëren, dan is het noodzakelijk dat het Rijk de Nationale Parken structureel financiert.’…

Door de coronacrisis beleefde de toeristische sector op de Utrechtse Heuvelrug een uitzonderlijke zomer. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug & Vallei.

De gastvrijheidseconomie ontving deze zomer veel bezoek, de sector maakte na een verloren voorjaar in de maanden juli en augustus een inhaalslag. Het toekomstperspectief blijft onzeker, het eerder gepresenteerde herstelplan blijft daarom van kracht.

‘Ook in onze regio bleven veel bewoners deze zomer dicht bij huis en ontvingen verblijfslocaties meer boekingen dan normaal’, zegt directeur Michiel van der Schaaf van het RBT. De Heuvelrug en Gelderse Vallei waren ook populair bij dagbezoekers, zo zegt het toerismebureau.…

De meeste Nederlanders blijven dit jaar thuis of doen iets in eigen land. Gelukkig is er ook in de eigen regio genoeg te beleven. Ditmaal maken we een ronde langs musea en galeries in Wijk bij Duurstede.

We beginnen het culturele rondje bij Galerie Article, een moderne, hedendaagse kunstgalerie in de binnenstad. U vindt Galerie Article in de Oeverstraat, de ingang is herkenbaar aan de imposante Indiase poort.

We reizen naar Cothen. Op het adres Nachtdijk 9 vinden we Theetuin De Winkel, in de zomer dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur. Het is goed toeven daar, maar meer: er is ook een interessante kunstroute.

In Cothen is ook het Kersenmuseum gevestigd. Helaas vanwege corona deze zomer gesloten. Landwinkel en schenkerij de Kersenhut is wél open.…

Sinds afgelopen weekend kunt u Wijk bij Duurstede ook via beeld bezoeken. Stadsdichter en gids André van Zwieten en producent Huub Bakker maakten een prachtige video van bijna een kwartier, waarin de kijker meegenomen wordt langs de mooiste plekjes van de stad.

De film verhaalt over de oude geschiedenis van Dorestad tot en met de groei in de laatste decennia. De videowandeling voert langs de mooiste Wijkse monumenten: kasteel Duurstede, de Grote Kerk en molen Rijn en Lek. Met prachtige beelden van de prachtige binnenstad met authentieke panden, de gezellige winkels en de bruisende horeca.

De videoproductie Wandelen door Wijk bij Duurstede is te zien via deze site, maar ook te vinden op YouTube.…

Geen Leersums bloemencorso dit jaar, Covid-19 gooide roet in het eten. Het comité heeft echter een mooi alternatief bedacht. Van 21 t/m 23 augustus zijn er bloemenmozaïeken te bewonderen in De Binder.

Het annuleren van het corso was uiteraard een grote teleurstelling. In plaats van moedeloos bij de pakken neer te zitten, ging het bestuur op zoek naar een alternatief. Met als resultaat de tentoonstelling met dahlia-mozaïeken. De nijvere bouwers tonen volgend weekend hun kunstwerken, uiteraard coronasafe. De opening van het evenement is vrijdagmiddag door bloemenkoningin Angelique van den Bos.

De bloemenpracht is te bewonderen op vrijdag en zaterdag van 16.00 tot 22.00 uur, zondag is de expo te zien van 14.00 tot 18.00 uur.…

Eén van de paden bij Peppel Enk is weer open. Het gaat om het pad vanaf de Amersfoortseweg dat uitkomt op het landgoed. Hiermee heeft de landgoedeigenaar voldaan aan de eisen van het college.

Er komen bij de gemeente vragen over de nog afgesloten paden. Het college staat op dit moment met lege handen. Er is vooralsnog onvoldoende bewijs dat deze paden al 30 jaar lang onafgebroken openbaar toegankelijk waren.

Het college vindt het afsluiten van paden onwenselijk en laat daarom onderzoeken of nog voldaan wordt aan de subsidievoorwaarden. De landgoedeigenaar ontvangt namelijk subsidie op voorwaarde van het bieden van voldoende wandelmogelijkheden.…

Door corona blijven de meeste Nederlanders deze zomer in eigen land. Gelukkig is er ook in onze regio genoeg te beleven. Regio90 geeft tips, ditmaal gaan we in de buurt van Driebergen op zoek naar Heidi en Peter.

Ken je het verhaal van Heidi & Peter? Heidi is een weeskindje dat wordt grootgebracht door haar grootvader. In hetzelfde dorp als haar grootvader woont Peter, die geitenhoeder is. Samen met Peter beleeft ze allerlei avonturen in het Zwitserse berglandschap.

Voortbordurend op dat thema heeft restaurant Klein Zwitserland een leuke Heidi en Peter-speurtocht van een uur uitgezet voor kinderen.

Je gaat aan de hand van een aantal aanwijzingen op zoek naar de voorwerpen die Heidi en Peter achter hebben gelaten in het bos.…

Het pandajong in Ouwehands Dierenpark zal medio oktober te zien zijn voor de bezoekers. Aanstaande vrijdag krijgt de babybeer een naam.

Het gaat goed met de kleine panda. Mama-panda zorgt goed voor haar nakroost. Het is op deze leeftijd nog niet te zien of het een jongen of een meisje is. Daarom zal de panda ook een genderneutrale naam krijgen, een naam die zowel bij een mannetje als een vrouwtje past. De diergaarde wil niet langer wachten met de naamgeving, omdat het dier volgens Chinees gebruik binnen honderd dagen een naam moet krijgen.

Ouwehands koos samen met de ambassade en de Chinese Wildlife-organisatie vijf mogelijke namen uit. Ruim 22.000 mensen uit de hele wereld brachten de afgelopen weken hun stem uit op een naam.…

Vakantiepark Amerongse Berg behoort tot de tien beste vakantieparken van ons land, zo oordeelde reviewsite Zoover. Het park veroverde ook de voorgaande twee jaar een plaats in de top tien.

De Amerongse Berg in Overberg is onderdeel van Landal GreenParks en ligt in de prachtige omgeving aan de oostzijde van de Heuvelrug. Op het familiepark is genoeg te doen voor alle leeftijden, zowel op het park als in de omgeving. Nieuw is het Kabouterpad. Diep in de bossen wonen kabouters in kleine huisjes. Ze zijn altijd druk in de weer en de kinderen van het park kunnen meedoen.

Landal Amerongse Berg werd met een beoordeling van 9,45 zevende in het Zoover-overzicht. Dit op basis van vele honderden reviews.…

Door corona blijven de meeste Nederlanders dit jaar in eigen land. In onze omgeving valt genoeg te beleven. Regio90 geeft tips voor uitjes in de eigen regio. Met deze temperaturen gaan we uiteraard op zoek naar verkoeling, op naar Bosbad Leersum.

We vinden het bosbad even buiten de kern van Leersum, op de flank van de Leersumse Berg. Het zwembad ligt in een oorspronkelijke zandafgraving. Op het ongeveer 4 hectare grote terrein liggen drie bassins. Een kleuterbad, een recreatiebad met glijbaan en een wedstrijdbad van 25 meter, voorzien van twee duikplanken. Verder uiteraard zonneweiden, een kiosk en een kleedgebouw.

Bosbad Leersum bestaat in 2021 een halve eeuw. In die vijftig jaar was het bad een gewaardeerde zwemgelegenheid voor Leersum, Amerongen en de wijde regio.…


Current track

Title

Artist

Background