Restauratie koepel Beerschoten-Willinkshof

Geschreven door op 18 mei 2018

De opvallende koepel van het park Beerschoten-Willinkshof, vlakbij het station in Driebergen-Rijsenburg, wordt gerestaureerd. De koepel bevindt zich op de plek waar voorheen het hoofdgebouw van de buitenplaats Beerschoten-Willinkshof stond.

Na het tragische overlijden van hun enige kind in 1880 besloot het echtpaar Willink hun geliefde buitenplaats na te laten aan de gemeente Driebergen. In het legaat was de voorwaarde opgenomen dat het huis zou worden afgebroken en dat het park een openbaar wandelgebied zou worden. Op de plek van het hoofdgebouw werd in 1889 de sierlijke koepel opgetrokken, ter nagedachtenis aan de familie Willink en ter opluistering van het park. Het ontwerp van het neoclassicistische gebouwtje leverde de Amsterdamse architect Posthumus Meyjes. Na de openstelling voor publiek werd Beerschoten-Willinkshof een geliefd wandelpark.

De afgelopen tijd ging de staat van de koepel achteruit. Hardstenen treden waren verzakt en soms gebroken. De geschilderde sterrenhemel op het gewelf van de koepel was vervaagd. Dankzij subsidie van de provincie Utrecht en een bijdrage van Prorail en van de gemeente wordt de koepel nu gerestaureerd. De afgelopen weken is het fundament onder de hardstenen treden verstevigd. De treden liggen weer stabiel op hun plek. De komende tijd wordt de rest van de koepel hersteld, waaronder het beschilderde gewelf en de bijzondere terazzovloer in de vorm van een ster. Tot slot krijgt ook de brug van de buitenplaats een grondige opknapbeurt.


Current track
Title
Artist

Background