Samenwerking lokale omroepen De Bilt, Bunnik, Zeist, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede

Written by on 8 oktober 2020

De besturen van de drie lokale omroepen in de gemeenten De Bilt, Bunnik, Zeist, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede gaan nauw samenwerken.
Lokale omroep Regio90 uit Leersum (Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede) sluit zich aan bij de overkoepelende stichting Samenwerkende Publieke Mediadiensten. In deze stichting werken de lokale omroepen Slotstad RTV (Zeist en Bunnik) en Regio TV De Bilt/Roulette FM (De Bilt) al sinds 2017 samen.

De stap past in de actuele landelijke ontwikkeling rond de lokale omroepen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de NLPO, de landelijke organisatie van lokale publieke omroepen, streven naar het opnemen van de lokale publieke omroepen in een groter streekverband. Lokale publieke omroepen zijn volgens de beide organisaties van groot belang voor de lokale samenleving en de lokale democratie. Maar doorgaans beschikken ze over te weinig middelen om voldoende aantrekkelijke en journalistieke programma’s te maken. Een mix van professionele krachten en vrijwillige omroepmedewerkers moet een stevige basis geven aan de plaatselijke nieuwsgaring.

Hoger budget

Bij de drie lokale omroepen zijn in totaal bijna 100 vrijwilligers actief. Er zijn studio’s in De Bilt, Zeist en Leersum. De nieuwe streekomroep moet de basis worden van waaruit de lokale omroepen met hun vrijwilligers worden ondersteund en aangevuld. Voor een streekomroep is een hoger budget nodig. Met positieve uitzondering van de gemeente Zeist bekostigen de andere vijf gemeenten hun lokale omroep momenteel op basisniveau. De nieuwe streekomroep streeft naar een grotere inkomstenstroom via gemeentelijke subsidieverhoging, externe projectfinanciering en extra reclame-inkomsten.

De drie lokale omroepen blijven gewoon onder eigen naam hun programma’s maken voor de inwoners van kun gemeenten. In de toekomst krijgen zij organisatorische en journalistieke versterking door professionals vanuit de streekomroep. Binnen de provincie Utrecht is Heuvelrug de eerste streekomroep. De nieuwe streekorganisatie is ook in overleg met RTV Utrecht over journalistieke samenwerking.

Journalistieke ambitie

Voormalig gedeputeerde Marianne Kallen-Morren is voorzitter van het streekomroepbestuur. Haar visie: “Een goede lokale omroep versterkt de lokale samenleving. We willen het plaatselijk nieuws terugbrengen naar de plaatsen en dorpen waar de mensen wonen en daarbij de sport, cultuur en amusement zeker niet vergeten. Met plaatselijke vrijwilligers, ondersteund door betaalde professionals, met een nieuwe journalistieke ambitie.”


Continue reading

Current track

Title

Artist

Background