Tentoonstelling ‘Glans & Roest uit WOI’ verlengd

Geschreven door op 12 september 2019

Tot en met zondag 27 oktober is de tentoonstelling ‘Glans & Roest uit WOI, sporen van keizer en soldaat’ nog te zien in de Maarschalkskamer en het Paviljoen van Museum Huis Doorn. Het is een tentoonstelling over het leven van de gewone soldaat aan het front in de Eerste Wereldoorlog en over Musée Romagne 14-18, vlakbij Verdun.

Vanaf 1976 struint Jean-Paul de Vries het gebied rondom Romagne-sous-Montfaucon af. Jean-Paul verzamelt alles wat er op de slagvelden en in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog achterbleef: helmen, schoenen, naamplaatjes, foto’s van soldaten of hun familie, prikkeldraad, wapens, hulzen, borden, bestek, lege flessen etcetera. De achtergelaten spullen vertellen vergeten verhalen van jonge mensen die veelal op het slagveld omkwamen. Het zijn verhalen die niemand meer kent en die het verleden zeldzaam tastbaar maken.

Het materiaal van de slagvelden heeft soms decennia lang in de grond gezeten en toont de tand des tijds. De collectie van Museum Huis Doorn, met de pracht en praal van ex-keizer Wilhelm II, vormt daarmee een contrast. Toch zijn beide musea een erfenis van de Eerste Wereldoorlog.


Meer om te lezen

Current track

Title

Artist

Background