Utrechtse Heuvelrug doet mee aan ‘Houd de lijn vrij’

Written by on 12 april 2019

In de week van 8 tot en met 15 april is er landelijk aandacht voor het vrijhouden van geleidelijnen. Ook Utrechtse Heuvelrug doet daar aan mee. Utrechtse Heuvelrug zegt het belangrijk te vinden dat iedereen gebruik kan maken van de openbare ruimte, zo ook de mensen met een visuele beperking. Geleidelijnen zijn de geribbelde tegels op straat waarmee blinden en slechtziende mensen veilig hun weg vinden. Op verschillende manieren worden voorbijgangers gewezen op het belang van deze geleidelijnen.

Het belang van geleidelijnen
In Nederland gebruiken bijna 350.000 mensen met een visuele beperking de geleidelijnen. Met hun witte stok volgen zij de lijnen op de looproutes naar bijvoorbeeld station of ziekenhuis. Veel ziende mensen houden niet genoeg rekening met de functie en het belang van geleidelijnen. Daardoor worden er vaak fietsen, koffers en reclameborden op de lijnen gezet. Ook staan mensen er soms op stil. Dit zorgt voor onveilige situaties voor de blinde en slechtziende mensen die de lijnen gebruiken.

Acties in Utrechtse Heuvelrug
Om aandacht te vragen voor het vrijhouden van deze lijnen plaatst de gemeente speciale stickers bij deze lijnen en zijn er flyeracties in Driebergen-Rijsenburg, Maarn en Leersum door vrijwilligers met en zonder visuele beperking.

Wethouder Hans Waaldijk: “Tijdens het schouwen van de openbare ruimte met ervaringsdeskundigen zagen we dat er vaak obstakels op de geleidelijnen staan. We sluiten graag aan bij deze actie, omdat we zien dat de bewustwording om de lijnen vrij te houden beter kan. Daarom roep ik iedereen op: Houd de lijn vrij!“.

Gemeente Utrechtse Heuvelrug hecht veel waarde aan inclusie en werkt enthousiast aan een gemeente waarin iedereen met én zonder beperking vanzelfsprekend en volwaardig mee kan doen. Zo is Utrechtse Heuvelrug een van de 25 Koplopergemeenten die meewerken aan en samen leren van de uitvoering van het programma VN-Verdrag Handicap van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten).


Current track

Title

Artist

Background