Wijk bij Duurstede stimuleert het tegengaan van vuurwerkschade

Geschreven door op 5 december 2018

Goed nieuws voor de jongeren in de gemeente Wijk bij Duurstede: het college van burgemeester en wethouders stimuleert hen ook de komende jaarwisseling geen vuurwerkschade aan te richten. Het college legt de lat deze keer hoger. De kosten voor het herstel van vernielingen moeten onder de € 8.000 uitkomen. Hoe minder vuurwerkschade, des te meer geld de gemeente kan verdelen onder jongerenorganisaties.

Wethouder Hans Marchal staat vierkant achter deze aanpak: ’Belonen werkt bij jongeren, ze leren van een positieve stimulans. We zijn daarin bevestigd door de goede resultaten van de afgelopen jaarwisseling. Ook hebben diverse deskundigen ons idee gesteund. Op 10 november jl. roemde Eveline Crone, auteur van Het puberende brein, onze aanpak zelfs in het AD magazine.’

Afgelopen jaarwisseling was er aanzienlijk minder schade aangericht aan gemeentelijke eigendommen. Daardoor kregen negen organisaties in totaal € 8.440 om te verdelen. De jongerenraad van het Revius Wijk heeft er bijvoorbeeld een chillplek en een betonnen tafeltennistafel voor de leerlingen van gekocht. Zij hopen ook in 2019 weer een bedrag te mogen ontvangen. Maar dat geldt uiteraard ook voor andere jongerenorganisaties.
‘Vorig jaar lag de grens bij € 10.000, nu dus bij € 8.000. Want we vinden wel,’ zegt wethouder Marchal, ‘dat de jeugd moet worden uitgedaagd hun best te blijven doen. Ik heb er goede hoop op, dat het hen ook dit jaar weer gaat lukken de schade flink te beperken. Of beter nog: dat ze helemaal geen schade veroorzaken. Want elke euro voor schadeherstel is er een teveel.’ Jongeren die gepakt worden nadat ze schade hebben aangericht, moeten de kosten daarvan betalen. Die mening houdt het college.


Current track

Title

Artist

Background