Zeist krijgt kinderburgemeester

Written by on 13 september 2018

Anna Hartman wordt de allereerste kinderburgemeester van Zeist. Bij de raadsvergadering van 11 september is ze officieel geïnstalleerd en kreeg zij ook een speciale ambtsketen.

Verschillende gemeenten in Nederland hebben al een kinderburgemeester. De 11-jarige Anna vond dit ook een goed idee voor Zeist en schreef daarom burgemeester Koos Janssen een brief. Daarin schrijft Anna dat het ook ‘goed is om te weten wat kinderen van mogelijke plannen vinden’. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als school, sport, de natuur en spelen. Ook zijn volgens haar ‘kinderen vaak veel creatiever dan volwassenen’.

Naar aanleiding van haar brief heeft burgemeester Koos Janssen een gesprek met Anna gevoerd. Ze bespraken hoe een kinderburgemeester een passende plek kan krijgen in de gemeente. Anna heeft als speciale opdracht om niet alleen de stem van kinderen beter te laten horen, maar deze functie ook voor volgende kinderburgemeesters mee te ontwikkelen en verder vorm te geven.

Om kinderburgemeester te mogen worden, moet Anna een officiële belofte afleggen. Dit doet zij aan het begin van de raadsvergadering van 11 september om 19.30u in de raadzaal van het gemeentehuis. Na het afleggen van de belofte, krijgt Anna de ambtsketen omgehangen door burgemeester Koos Janssen. Deze is speciaal voor de nieuwe kinderburgemeester gemaakt door de Zeister sieradenkunstenares Wendela Oskam.


Current track

Title

Artist

Background