Zelfstandig stemmen op 20 maart

Geschreven door op 13 maart 2019

In 12 gemeentes kunnen mensen met een visuele beperking volgende week woensdag zelfstandig stemmen voor de Provinciale Staten en waterschappen. Dit gebeurt met een stemmal en audio-ondersteuning. De Oogvereniging, Bartiméus en andere partijen in de visuele sector ondersteunen gemeenten met expertise, zodat de gemeenten kunnen zorgen dat alle stemlokalen voor iedereen toegankelijk zijn.

Tot voor kort konden mensen die zeer slechtziend of blind zijn alleen stemmen door iemand mee het stemhokje in te nemen of door een volmacht af te geven. Vorig jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen is daar verandering in gekomen dankzij de komst van de stemmal met audio-ondersteuning. Het aantal gemeenten dat deze voorzieningen aanbiedt groeit.

Bij de komende verkiezingen kunnen mensen met een visuele beperking zelfstandig stemmen in de gemeenten Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Grave, Haarlem, Haarlemmermeer, Hilversum, Rotterdam, Sliedrecht, Veldhoven, Zaanstad en Zeist.

Woont u niet in een van deze gemeenten, maar wel in de betrokken provincies (Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant), dan kunt u er ook zelfstandig stemmen. Om in een gemeente te stemmen waar u niet woont heeft u wel een kiezerspas nodig. Een kiezerspas kunt u aanvragen in de gemeente waar u ingeschreven staat.


Current track

Title

Artist

Background