ZOUT-directeur over heropening bieb

Written by on 24 mei 2020

De afgelopen week gingen de meeste vestigingen van bibliotheek ZOUT weer open. Directeur Mariet Wolterbeek sprak in het programma 90 in de Regio over de openstelling.

‘De openstelling is aan hele, hele strenge regels gebonden’, zegt de directeur. ‘Eén persoon per tien vierkante meter, anderhalve meter afstand en aanpakken is meenemen. Je mag dus niet in een boek bladeren en het dan terugleggen. Ze weten ook niet precies hoe het virus zich verhoudt tot papier. Daarom moeten de boeken na terugbrengen ook 72 uur in quarantaine. Al die regels bij elkaar betekent dat we erg goed naar de verkeersstromen moesten kijken’. Aan de ingang van de vestigingen staan mandjes. Als de mandjes op zijn, mag er niemand naar binnen.

De vestiging in Driebergen kon daarom nog niet open. Wolterbeek: ‘Daar is een smalle trap en een lift. We moeten nog bekijken hoe we dat kunnen oplossen, we denken aan een soort stoplicht zodat mensen elkaar niet tegen kunnen komen’.

In de afgelopen maanden was ZOUT ondanks de sluiting erg actief. ‘We hebben veel vervangende activiteiten gedaan. Zoals het uitlenen van e-books. We hebben een telefonisch spreekuur van vijf dagen per week en acht uur per dag, voor allerlei vragen. Verder de voorleesexpres met inbellen, de bekendmaking van de ZOUT-schrijver. Dat alles maakt deze periode erg bijzonder’, ervaart mevrouw Wolterbeek.


Current track

Title

Artist

Background